Het lukt niet om te schrijven over álle culipost die hier in de bus valt, maar nieuwe initiatieven van landgenoten, daar heb ik een zwak voor. Zeker als ze er ook nog eens kek uitzien met leuke illustraties. Deze drie zakken met speltcrackers (pardon ‘spelt squares’, want ja inderdaad, ze zijn vierkant) zijn van de Farm Brothers. Alles op de zakken gaat in het Engels, maar het zijn toch echt twee oerhollandse jongens, Herman en Freddy, die erachter steken. Naar eigen zeggen opgegroeid op ‘the family farm’ waarna ze ‘never stopped missing the simplicity and purity of homemade organic meals’. De logica tussen moeders keuken en crackers is niet helemaal duidelijk, maar dat mag de pret niet drukken. Ze zijn wel 100% biologisch en met ouderwets-hip speltmeel.
De Tomato Bruschetta is knaloranje, de Sea Salt & Rosemary flink zout (‘lekker hartig’ noemen wij dat in culi-land) met groene spikkels en de knalgele Curry & Cheese smaken sterk naar karwijzaad. Meneer Koken met Karin vond ze aanvankelijk ‘wat kartonnig’, maar je moet er dan ook een dipje bij geven, zo blijkt. En kijk, dan zijn het ineens heel aangename weghappertjes die je heel goed aan je bezoek kunt voorschotelen. Op de zakjes staan diptips, allemaal op basis van Griekse yoghurt. Ik mengde yoghurt met roomkaas, mierikswortel, en wat peterselie; paste prima bij alledrie. Roseetje erbij en borrelen maar. P.S. Wel met mate trouwens, ze zijn vrij voedzaam, straks hoeven je gasten dat zorgvuldig voorbereide dinertje niet meer…
Farm Brothers spelt squares, o.a verkrijgbaar bij EkoPlaza en Organic food for You (€ 2,79)