Kent u mijn stapeltaartjes al? Gestapelde drielaagse toetjes waar je werkelijk eindeloos mee kunt variëren, wat ik dan ook om de haverklap doe, al naar gelang het seizoen en wat ik in huis heb. Onderop een bodem van gemalen koekjes, daarop een romig laagje bestaande uit mascarpone (geeft body), geklopte slagroom (maakt het luchtig) en een smaakmaker (maakt het nét even anders) plus ten slotte bovenop wat fris fruit. Het oogt reuze chique en is toch kinderlijk simpel om te maken.
U heeft er wel kookringen voor nodig, ook wel opzetringen genoemd. Sinds geen televisiekok meer zonder kan, zijn ze gelukkig in werkelijk elke kookwinkel en huishoudzaak te vinden, in diverse roestvrijstalen maten, van rond tot vierkant. Ik hou het liefst een doorsnee van 7 cm aan, dan blijft het een beetje behapbaar en elegant. Handige Harries en/of Miep Kniepen kunnen ook gewoon zelf een plastic pvc-buis in stukjes zagen.
Dit recept is trouwens tevens geschikt voor Sinterklaasfestiviteiten, vanwege de kruidnootjes of speculaasjes die erin gaan en de bisschoppelijke stoofpeertjes. Maar cantuccini, u weet wel, die knetterharde amandelkoekjes, gaan ook prima. Wie geen drank wil, kan kiezen voor sinaasappelbloesemwater (Turkse/Marokkaanse winkel) en ander fruit kan ook. Doe alleen mij, het milieu en uw smaakpapillen een lol: kies niet voor vers ingevlogen aardbeien of frambozen die bovendien nu toch nergens naar smaken. Diepvriesfruit is in dit geval helaas geen oplossing, dat wordt na het ontdooien zo pruttig. Neem dan liever ontvelde partjes sinaasappel of mandarijn.
Nodig voor 4 personen:
250 g stoofpeertjes* (plus wat stoofvocht)
125 g mascarpone
125 ml slagroom
125 g kruidnootjes of speculaasjes
± 4 eetl gesmolten boter
5 eetl poedersuiker
2 eetl amaretto
2 eetl geschaafde amandelen
Maal de kruidnootjes/speculaasjes fijn in de keukenmachine. Smelt de boter (tip: magnetron) en roer die lepel voor lepel erdoor, net zolang tot het natte, plakkerige kruimels zijn – u heeft wellicht niet alle boter nodig. Zet 4 opzetringen (Ø 7 cm) op 4 bordjes. Verdeel de kruimelmassa erover en stamp goed aan met een glas en/of lepeltje tot een mooi strakke laag. Roer de stijve mascarpone wat losser met de amaretto en poedersuiker. Klop in een andere kom de slagroom stijf (maar niet tot boter) en schep beide door elkaar. Lepel dit op de koekjesbodem en strijk glad. Snij de stoofpeertjes in mooie piepkleine miniblokjes en verdeel erover. Zet een uurtje (of langer) in de koelkast om op te stijven. Rooster alvast de geschaafde amandelen al omscheppend goudbruin in een droge koekenpan. Laat wat stoofvocht van de peertjes in een steelpan inkoken tot licht stroperig.
Serveren:
Steek met een aardappelschilmesje op een paar punten langs de binnenkant van de ring, hou met uw vingers de peer tegen en trek met uw andere hand de ring voorzichtig omhoog. Giet met een lepeltje een sierlijke sliert perenvocht om elk taartje, bestrooi de boel met amandelschaafsel.
*) Zelf stoofpeertjes maken?
1 kilo stoofpeertjes (maak meteen maar wat meer)
1 glas rode port of bessensap
100 g suiker
1 kaneelstokje
1-2 steranijs
5 gekneusde kardemompeulen
wat repen sinaasappel- of citroenschil
evt. 1 (gebruikt) vanillestokje
Schil de peren, snij in vieren en verwijder het klokhuis – heel houden met een steeltje hoeft voor dit recept niet. Doe in een pan met alle andere ingrediënten. Vul aan met water tot de peertjes er nog net een beetje bovenuit steken. Breng langzaam aan de kook en laat op heel laag vuur gaar sudderen in pak ‘m beet een uurtje.
Tips:
- Geen keukenmachine? Doe de kruidnootjes of koekjes in een plastic tas en rol/mep ze plat met de deegroller. De bedoeling is natte kruimels, geen smurrie, dat levert na het opstijven in de koelkast een taaie bodem op. Toch te veel boter erdoor gedaan? Compenseren met extra koekkruimels.
- Mascarpone niet te lang roeren of mixen, dan wordt het korrelig en geel-kazig.
- Is de perenstroop te dik op het moment van serveren? Eventjes opwarmen, eventueel verdunnen met een lepeltje stoofvocht.
- Amandelschaafsel verbrandt makkelijk, dus bijblijven! Nog beter is om de koekenpan even met een keukenpapiertje heel lichtjes in te vetten met een drupje plantaardige olie, dan bakken de amandeltjes mooi goudbruin.