Er zijn dingen die zelfs ik niet zelf maak. Sambal, atjar, kroepoek, papadums. Prima allemaal te koop bij de toko of supermarkt. Je kunt het ook overdrijven, zeg ik dan maar. Bovendien heb ook ik af en toe recht op een vrije dag, nietwaar? Ook in het rijtje: Indiaas naanbrood. Tot ik op zekere dag eens keek wat er eigenlijk in zo’n voorverpakt brood zit aan ingrediënten en dacht: dat kan ik ook.
Uit een pak: Patak’s Naanbrood koriander/ knoflook
Tarwemeel, water, yoghurt, raapzaadolie, knoflookpuree (bevat antioxidant E330) (1,5%), suiker, zout (1,0%), gist, broodverbeteraar (E516, tarwemeel, sojameel, emulgator (E472e), antioxidant atmosfeer (E300)), kalonjizaad, rijsmiddel (E450, E500), conserveermiddel (E282), gedroogd korianderblad.
Nu moet u weten dat brood niet mijn forte is. Daar valt goed mee te leven, ik heb genoeg andere kwaliteiten, maar voor simpel huphupbrood maak ik graag een uitzondering. En als ik het kan, dan kunt u het helemaal. Vooral omdat ik al het voorwerk al heb verricht. Zo heb ik allerlei recepten uitgeprobeerd: met gist, met bakpoeder, met verschillende verhoudingen van melk, water, yoghurt en olie. Kort bakken op hoge temperatuur, lang bakken op lage temperatuur.
U ziet: ik neem mijn vak serieus. Uiteindelijk distilleerde ik uit deze receptenbrij mijn eigen simpele methode met de minste handelingen en minste ingrediënten. Waarom immers moeilijk doen als het makkelijk kan?
Het lijkt raar, een halve pot yoghurt in het brood, maar het werkt als een trein. Die mooie pikzwarte nigellazaadjes (‘kalonji’ in het Indiaas) koopt u bij de toko of Turk, waar ze trouwens ‘cörek otu’ heten. En anders laat u ze weg. Verse koriander erdoor lijkt eveneens gek, maar ook dat werkt, zelfs wanneer uitgetest op fervente korianderhaters. Echt, al kokend en bakkend ontdek je wonderbaarlijke dingen, vandaar dat een mens er nooit op uitgekeken raakt.
Zelf proberen? Het naanrecept is intussen opgenomen in mijn kookboek De vrolijke tafel . Verkrijgbaar in de boekhandel of te bestellen via deze website.