“Het Indiase gerecht kip tandoori ontleent zijn naam aan de tandoor, een tonvormige oven die met hout wordt gestookt. Hierin werd de kip met tandoorikruiden oorspronkelijk bereid. Het gerecht wordt geserveerd met een romige saus en gekruide rijst” lees ik op het pak. Dat met die romige saus en paprikarijst is niet Indiaas hoor (crème fraîche?!), dat heeft de Hollandse pakjesmaker verzonnen. En dan hebben we het liever maar helemaal niet over de variatiesuggesties met prei, groene paprika of taugé (taugé?!). Net zomin als over de onder pakjesmakers onuitroeibare voorkeur voor kipfilet, alsof een kip geen andere, veel lekkerdere onderdelen heeft.
Uit een pakje: AH Indiase kip tandoori
Gekruide rijst: witte rijst, plantaardige olie, paprikagranulaat, kurkuma, bieslook
Sausmix: tarwebloem, magere melkpoeder, tomatenpoeder, specerijen (paprikapoeder, gemalen gember, cayennepeper, kurkuma, koriander, komijn, peper, foelie, piment, knoflookpoeder, komijnzaad), zout, aroma, gemodificeerd maïszetmeel, smaakversterker (E621), suiker, paprika, plantaardige vetten, ui, plantaardige oliën, uienpoeder, kleurstoffen (paprika-extract, bietenrood), kruiden, glucosestroop, gemodificeerd aardappelzetmeel, antiklontermiddel (E551), voedingszuren (citroenzuur, E340), rijstebloem, melkeiwit, paprika, aroma, lactose, chilipoeder
Marinademix: gedroogde glucosestroop, tomatenpoeder, zout, aroma’s, smaakversterker (E621), gemodificeerd maïszetmeel, uienpoeder, kleurstoffen (karamel, bietenrood), plantaardige oliën, plantaardige vetten, specerijen (knoflookpoeder, paprikapoeder, cayennepeper, gemberpoeder), voedingszuren (citroenzuur, E262), antiklontermiddel (E551).
Zelf toevoegen: 2 eetl olijfolie, 300 g kipfilet, 300 ml water, 125 ml crème fraîche
De pakjesvariant staat, kortom, mijlenver af van het Indiase origineel waar de kip razendsnel blakert in de loeihete klei-oven. Om te voorkomen dat het vlees binnenin rauw blijft, wordt de kip echter eerst ‘voorgegaard’ in een zure marinade op basis van yoghurt met specerijen. Nu heeft u thuis vast net zo min een tandoor-oven als ik, maar marineren kunnen we allemaal, en daar knapt elke kip van op.
Deze improvisatie-versie zit ergens tussen het pakje en het Indiase restaurant in, maar bleek althans bij mij thuis een groot succes. ‘En die knalrode kleur?’ hoor ik u vragen. Die komt oorspronkelijk van rode pepers, al wordt tegenwoordig ook in India meestal gewoon kleurstof gebruikt. Ik ben zo vrij geweest om die te vervangen door tomatenpuree.
Zelf maken? Mijn recept voor kip tandoori is intussen opgenomen in mijn kookboek Zonder pakjes & Zakjes 2, en natuurlijk staat het ook in de dubbeldikke verzamelbundel Het grote zónder pakjes & zakjes kookboek. Verkrijgbaar in de boekhandel of te bestellen via deze website.