Dit weekend prik ik volop vorkjes op het festival Texel Culinair, maar een bezoek aan de Zelfpluktuin staat ook hoog op mijn To Do-lijstje. Vorig jaar was ik er al een keer, en het is er zo leuk, en niet te vergeten lekker, ik wil graag een keer terug.
De boerenfamilie Boersen begon ruim twintig jaar geleden een fruittuin op een schapenlandje dat ze nog overhadden, en inmiddels is de tuin stukje en beetje uitgebreid tot 3 hectares vol heerlijkheden. Allemaal om door bezoekers zelf te laten plukken. Om te zorgen dat er altijd voldoende eetbaars is, worden soms gedeeltes van de tuin afgesloten, zodat het spul weer kan aangroeien. En uiteraard wordt er niet gespoten met chemische middelen, alles is puur natuur. Zoon Jacco Boersen, die de TU Delft bezocht, ontwierp zelf een speciaal robotje dat door de tuin rijdt om de gewasbescherming in de gaten te houden. Mooi hoe techniek en puur natuur samen kunnen gaan.
Aardbeien vormen de hoofdmoot. En dan geen gewone aardbeien, nee, echte smaakaardbeien, van rassen die je nooit bij de groenteboer tegenkomt, laat staan in de supermarkt: luisterend naar mooie namen als Elan, Elianni, Capri, Favoir, Lizimo en (bekend bij Frankrijkgangers) Mara des bois. Allemaal ‘doordragers’ zoals dat in vaktermen heet: vanaf mei tot oktober dragen ze vruchten. Sweet Eve heb ik er vorig jaar niet gezien, maar misschien hebben ze die intussen ook.
In de zomer komen er wel 1000 bezoekers per dag, maar intussen zal het hopelijk iets rustiger zijn. Als het meezit is er ook nog wat ander zomerfruit (bessen, bramen, frambozen), en alles mag je zelf plukken voor 6 euro de kilo. Daarin is het onvermijdelijke stiekem meteen eten van de struik verdisconteerd. Overigens hebben ze er ook groente, zoals boontjes, bieten, waaronder mijn favoriete chioggia-bietjes, met die mooie kleurringen, en prachtig grillig gevormde wortels. Oh, en bloemen plukken kun je er ook. En er is een terras met aardbeienlimonade en aardbeientaartjes en nog zo wat van die dingen. Ze zijn nog open tot de herfstvakantie, en daarna pas weer in mei. Ik waarschuw maar even.