• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

11 januari 2016

Gelukskoekjes

Het leek zo’n leuk idee, een recept voor fortune cookies om het nieuwe jaar te vieren. U weet wel, die gedeukte gevalletjes van de Chinees waar een papiertje met een gelukswens (‘fortune’) inzit. Alleen, is het u wel eens opgevallen? Die koekjes zelf zijn niet te hachelen. Nee, ook niet die uit deze doos van de Hema.

gelukskoekjes-B

Uit een pakje: Hema fortune cookies
Tarwemeel, suiker, boer, scharrelei, rijsmiddelen E450 E500, kleurstof E160a, verdikkingsmiddel E414, antioxidanten E301 E307, antiklontermiddel E551.
“Let op: het briefje met gelukswens is niet eetbaar.”

Maakt niet uit, het gaat om de gimmick van dat papiertje, toch? Maar wacht even, dacht ik, dat moest toch anders kunnen? Project Gelukskoekjes-Die-Wél-Lekker-Zijn-Om-Op-Te-Eten was geboren. Ik besloot te beginnen bij amandeltuiles, die bak ik al sinds jaar en dag en zijn erg lekker, dus hoe moeilijk kon het zijn? Helaas bleken ze niet opvouwbaar, want te bros. Experimenteren dan maar, steeds met andere ingrediënten, verhoudingen en volgorde van handelingen. Met amandelmeel (taaie rakkers), met eerst in suiker en boter gebakken en dan gemalen amandelen (veel meer werk, geen smaakverschil en nog steeds taai), met zonnebloemolie (mwah), met maïzena (moeilijk uitsmeerbaar en ze krimpen in de oven). Te dik beslag leverde ongare witte koekjes op die mooi vouwden, te dun beslag gaf fraai brosbruine koekjes die terstond verkruimelden. Vind dan maar eens de gulden middenweg. Verder was er nog de kwestie van de ondergrond: hoe ik mijn bakplaten ook invette, het bleef bikken geblazen met een pannenkoekmes. Bakpapier idem dito.

Waar was ik aan vredesnaam aan begonnen?! Maar ik ben een vastbijtertje hoor, bovendien werd het zo langzamerhand een erekwestie. Enfin, lang verhaal kort: ik ben eruit. Het duurde tot poging negen, maar toen was ik tevreden over zowel structuur als smaakmakers. Dus nu mag u. In het kader van de goede voornemens is dit een buitengemeen heilzaam, zen en onthaastend klusje dat alle ingrediënten bevat om het nieuwe jaar mindfull te beginnen, geparkeerd naast de oven met een kookwekker.

gelukskoekjes-fortune cookies

Zelf maken?
Nodig voor 10-12 stuks:
1 groot eiwit
25 g boter
25 g suiker
35 g bloem
½ vanillestokje
½ sinaasappel (alleen rasp)
1 grote eetl oranjebloesemwater
snufje zout

Oven voorverwarmen op 180 °C. Verzin gelukswensen (ja, dat mag u zelf doen), print zo klein mogelijk uit op een A4-tje en knip in smalle reepjes. Vouw dubbel. Smelt de boter en laat iets afkoelen. Rasp de schil van de ½ sinaasappel erboven fijn, doe het uitgeschraapte merg van het ½ vanillestokje en het oranjebloesemwater erbij. Roer door elkaar. Klop eiwit, suiker en zout samen met de mixer tot het wit en dikkig begint te worden, stijf hoeft niet. Mix kort het botermengsel erdoor. Voeg tenslotte de bloem toe en mix/spatel nog even tot een dik-vloeibaar geheel met zwart-oranje spikkeltjes. Leg een siliconen bakmatje op de bakplaat, lepel er twee kleine schepjes beslag op en veeg met de onderkant van een eetlepel met ronddraaiende bewegingen uit tot rondjes van Ø 9 cm. Niet meer dan twee tegelijk. Bak ± 5-6 minuten in de oven (kookwekker!) tot lichtgekleurd. Het kleuren begint bij de randjes, het binnenste mag nog licht zijn. En nu huphuphup want vouwen lukt alleen met warme koekjes. Laat de plaat in de oven. Schep één koekje met een pannenkoekmes eruit, leg ondersteboven op het aanrecht, plaats er een gevouwen papiertje erop, vouw dubbel met vuurvaste vingers want ja, ze zijn heet. Hou de koekrandjes goed dicht tegen elkaar en duw de onderkant van het koekje over de rand van een kommetje om de typerende deuk te krijgen. Leg dan meteen in een holte van een muffinvorm om verder af te koelen en op te stijven zonder de vorm te verliezen. Herhaal met koekje twee. En dan begint alles weer van voor af aan met twee rondjes beslag op het siliconenmatje. Et cetera.

 

P.S. De smaak te pakken gekregen van het koken zonder pakjes? Dan zijn er mijn antipakjeskookboeken Koken met Karin Zónder pakjes & zakjes, het vervolg, dat luistert naar de titel Zónder pakjes & zakjes 2, of handig deel 1 + 2 samen in de voordelige dubbeldikke verzamelbundel Het grote zónder pakjes & zakjes boek . zonderpakjesenzakjes

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Koken met Karin Handboek Oven

Ottolenghi-fritters van kliekjes

Kip met citroen en olijven

Vorig bericht: « Pasta zonder schuldgevoel
Volgend bericht: Noedelsoepje (in a jar!) »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN