• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

11 juli 2016

Feestelijke frambozenpudding

zonderpakjesenzakjes’t Is feest, tralala! Ter ere van mijn 250e antipakjesjubileum in Trouw ging ik aanvankelijk op zoek naar het Allerergste Pakje Aller Tijden. Dat viel nog niet mee want ondanks al mijn nijvere missiewerk is er nog een hoop leed in de wereld hoor, op pakjes- en zakjesgebied. Maar wacht even. Hoort een jubileumaflevering niet juist een beetje vrolijk te zijn? Nou dan! Het is veel toepasselijker om te trakteren, alleen nu eens niet op taart, maar op een lekker toetje. Kwijlend als Marcel Proust met zijn madeleine moest ik onmiddellijk terugdenken aan de saromatoetjes uit mijn jeugd. Mijn eigen moeder deed niet aan die fratsen, maar die van Irma wel. Irma was mijn hartsvriendin van de lagere school en kwam uit een Westlands tuindersgezin waar tussen de middag altijd warm werd gegeten, reuze exotisch vond ik dat. Mijn vader was gewoon boekhouder en wij waren van de boterhammen. Saaaai. Liever fietste ik na school met Irma mee naar huis in de hoop op mijn favoriete lunchmaaltijd: warme rijst met boter en suiker en knalroze saromapudding-uit-een-pakje toe. Ach ja, tijden en smaken veranderen.

De merknaam Saroma blijkt van de aardbodem verdwenen, finaal opgeslokt door Dr. Oetker. Kloppudding heet het nu, zonder kunstmatige kleurstoffen en 100% gegarandeerd aardbeivrij. Maar toen bleek verdorie dat ik deze aardbeiensmaakpudding al eens in het prille begin van mijn krantenrubriek behandeld heb, in aflevering 4. Toen stond overigens nog gewoon een misleidende knalrode aardbei op het pakje, nu niet meer. Lang leve de vooruitgang.

Geen punt, dan doen we gewoon frambozenpudding van Mona.

Uit een pakje: Volle melk, vloeibare melkbestanddelen, 14% rode bessensap, suiker, 0,6% frambozensap, (glucose-)fructosestroop, gemodificeerd maïszetmeel, maïszetmeel, rundergelatine, verdikkingsmiddel: xanthaangom, aroma, kleurstoffen: E120 en E101, zuurteregelaar: natriumcitraat, stabilisator: E339.

frambozenpudding

Die staat al heel lang op mijn lijstje en bevat sinds jaar en dag slechts een schandalige 0,6% frambozensap, terwijl er in mijn versie 3 doosjes fruit gaan. U ziet: ik kan voorlopig nog niet met pensioen.

Zelf maken?
Nodig voor 4-6 personen:
2 bakjes frambozen (250-300 g)
6 blaadjes gelatine (10 g)
250 ml Turkse yoghurt
200 ml slagroom
100 g basterdsuiker
1 limoen

Garnering:
1 bakje frambozen
2 eetl poedersuiker
½ limoen
125 ml slagroom
1 eetl kristalsuiker

Doen:
Pudding: week de gelatineblaadjes in koud water. Hou 5 à 6 frambozen apart voor de garnering, pureer de rest tot moes. Ware gastronomen duwen hem door een fijne zeef om alle hinderlijke pitjes kwijt te raken. Meng in een grote kom met de yoghurt en basterdsuiker. Rasp de schil van de limoen erboven fijn. Klop even met een garde alle witte klontjes eruit. Pers de limoen uit en verwarm het sap in een steelpan. Los de uitgeknepen gelatineblaadjes al roerend van het vuur af erin op. Roer door het roze mengsel. Klop de slagroom stijf en spatel erdoor. Spoel een puddingvorm (1 liter) om met koud water. Doe het yoghurtmengsel erin. Laat in de koelkast een nacht opstijven.

Garnering: pureer het 3e bakje frambozen met de poedersuiker en 2 eetl limoensap tot saus (coulis). Duw door een zeef. Proef en voeg naar smaak eventueel meer suiker of limoensap toe. Klop de slagroom stijf met iets suiker.

Serveren: hou de puddingvorm een paar tellen in heet water (of zet voorzichtig even de föhn erop) en stort op een platte schaal. Garneer met de coulis, dotjes slagroom en de achtergehouden frambozen.

Tips:

  1. Hoe minder gelatine, hoe lekkerder, maar opstijven kost dan wel meer tijd. Haast? Dan 2 extra blaadjes gelatine nemen en 3-4 uur in de koelkast.
  2. Extra feestelijk: dip de garneerframbozen in gesmolten witte chocola en laat opstijven op bakpapier in de koelkast. En garneer met dunne reepjes limoenschil.
  3. Te veel gedoe? Meng yoghurt met geklopte slagroom en roer de frambozenpuree er slordig door voor een marmerefffect. Serveer in mooie coupes met wat losse frambozen erop.

O, en lees ook meteen mijn uitgebreide themaverhaal over de stand van zaken in het land op pakjes- en zakjesgebied. En morgen vind je hier deel 1 van de pakjestest: 3 restaurantkoks proberen een Italiaans, Frans en Indonesisch pakje uit…

 

P.S. De smaak te pakken gekregen van het koken zonder pakjes? Dan zijn er naast mijn rubriek in Trouw ook nog mijn antipakjeskookboeken Koken met Karin Zónder pakjes & zakjes, het vervolg, dat luistert naar de titel Zónder pakjes & zakjes 2, of handig deel 1 + 2 samen in de voordelige dubbeldikke verzamelbundel Het grote zónder pakjes & zakjes boek .zonderpakjesenzakjes

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Aspergesoep met zoete aardappel

Lekkere adresjes in Nantes

Coquilles met topinamboerpuree

Vorig bericht: « Kookboek Jam & Zuur
Volgend bericht: Pakjestest 1: Italiaanse spaghetti carbonara »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN