Hoe gezond of ongezond zijn pakjes en zakjes? Laten we eens beginnen met zout. Voedingswetenschapper en diëtist Caroelien Schuurman benaderde mij met de vraag of ze samen met diëtetiek-studenten aan de Haagse Hogeschool een project mocht doen: de voedingswaarde op de pakjes en zakjes vergelijken met het recept zoals ik het maak. De ingrediënten van mijn recept gingen ze berekenen en dan vergelijken.
Natuurlijk mocht dat, graag zelfs! Om het behapbaar te maken lag de focus op één heikel ingrediënt: zout. Uiteindelijk werden 10 maaltijdproducten* vergeleken met mijn home-made variant, zoals gepubliceerd in Trouw en/of mijn Grote Zonder Pakjes & Zakjes Kookboek. De conclusie van Caroelien Schuurman samengevat: “Het resultaat is groot. Wanneer je zelf een gerecht maakt, in plaats van dit te bereiden met een pakje of zakje kun je 1,5 gram zout per warme maaltijd per persoon besparen, tot zelfs 2 gram als je zelf helemaal geen zout toevoegt. Per persoon wordt 6 gram aanbevolen als dagelijkse hoeveelheid, en gemiddeld gebruiken we in Nederland 9 gram. Anderhalve gram is dus een substantiële hoeveelheid.”
Kortom: kook wat vaker zelf met verse ingrediënten, voeg daar gewoon een snuf zout aan toe en het scheelt al een slok op een borrel.
*) De onderzochte maaltijden waren AH Quiche lorraine, AH Mix voor spaghetti carbonara, Conimex tjap tjoi, Conimex maaltijdpakket Gado gado, Iglo Tagliatelle met zalm & spinazie, Knorr mix voor kip-kerrie, Knorr Ovengebakken Tandoori Tilapiafilet, Knorr Wereldgerecht Italiaanse risotto, Knorr Wereldgerecht Griekse kofta en Kung Fu Nasi Goreng uit blik.