• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

11 november 2016

Nasi goreng van bloemkool

Ja, je leest het goed. Nasi zonder rijst, maar met bloemkool. En nee, dan slaat het woord ‘nasi’(= rijst) natuurlijk nergens meer op, maar we gaan nu niet zitten muggeziften want het is namelijk een Heel Goed Idee. Niet omdat het gezonder voor je is (pff…), maar gewoon omdat het heel erg lekker is. Een veel belangrijker criterium als je het mij vraagt. Het is niet eens een idee van mezelf, maar van Donal Skehan, en het komt uit het boek Vers! waar ik het gisteren over had. Voor wie net als ik de kortstondige hype van de bloemkoolpizza zuchtend heeft overgeslagen, lees nog even verder, want dit is echt een aanrader. Ook voor groentevrezers in het algemeen of bloemkoolhaters in het bijzonder.

Ik heb het recept wel iets aangepast, vooral door ietsje minder ingrediënten te gebruiken, want waarom moeilijk doen als het makkelijker kan?

nasigorengbloemkool-donal-ftNodig voor 2 personen:
½ (grote) bloemkool
150 g (grote,gepelde) garnalen
2 worteltjes
4 lente-uitjes
75 g doperwten (diepvries)
2 eetl ketjap manis
plantaardige olie

En ook nog:
2 eieren
kroepoek

Boemboe:
1 grote (banaan)sjalot, in stukken
1 rode peper (met zaadjes en al)
2 knoflooktenen
3-4 cm verse gember, geraspt
1 theel korianderpoeder
1 theel kurkuma
rasp en sap van ½ limoen
snuf zout

Maal in de keukenmachine de bloemkool (roosjes maar ook stronk) tot korreltjes. Als je geen keukenmachine hebt, kun je ook raspen, maar dan ben je wel eventjes bezig. Haal uit de machine en zet even apart in een kom.

Doe in dezelfde machine (schoonmaken hoeft niet) alle ingrediënten voor de boemboe. In het boek overigens consequent ‘boemboes’ genoemd, om mij onduidelijke reden, want het is er toch echt maar eentje. Er moeten volgens het recept ook nog 1 eetl ‘geroosterde gemengde zaden’ in (geen idee wat ‘ie daarmee bedoelt), 1 eetl tomatenketchup (mwah, waarom?) en vissaus (maar dat vond ik eerder Thais dan Indonesisch en bovendien was het flesje net op, dus zout werkt net zo goed).
Maar ik dwaal af. Maal alles tot een lekker natte prut. Daar heb je vooral een grote sjalot voor nodig, dus doe er eventueel gewoon twee in. Ook hier weer: wie geen keukenmachine heeft, stampt/wrijft alles fijn in een vijzel of cobek.

Laat de doperwten alvast een beetje ontdooien. Snij de wortel en lente-ui in plakjes c.q. ringetjes.
Tot zover de voorbereiding.

Laat een wok heet worden met een scheut olie erin. Niet te zuinig, de boemboe moet echt even lekker spetterend aanbakken. Doe de helft van de boemboe erbij en bak 1 minuut. Voeg de wortel en lente-ui toe en bak 3 minuutjes. Dan mogen de garnalen en doperwten erbij, roerbak 1 minuut. Schep alles uit de wok in een kom en dek af. Verhit weer wat olie in dezelfde wok. Nu mag de rest van de boemboe erin, bak 1 minuut. Voeg de bloemkool en de ketjap toe en roerbak een minuut of 3-4 tot het lekker warm is. Schep de garnalenmix erdoor en proef. Te pittig? Extra ketjap erdoor. Dek af en houd warm op laag vuur.
Bak intussen in een koekenpan in wat olie twee knapperige spiegeleieren met een snufje zout.

Schep de bloemkoolnasi in borden en parkeer het ei er bovenop. Oh, ik had nog wat bladselderij liggen, dat is ook altijd lekker om gehakt erover te strooien. En kroepoek erbij natuurlijk. En dan krijg je dit:

nasigorengbloemkool_ft

Dit recept komt zoals gezegd uit het boek Vers! van Donal Skehan. Lees hier mijn recensie.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Atjar tjampoer

Bloemkool Beyrouth

Salade met geroosterde bloemkool (vega)

Vorig bericht: « Donal Skehan kookboek Vers
Volgend bericht: Gegratineerde coquilles »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN