Hij komt, hij komt! Die lieve, goede Sint, maar in zijn kielzog natuurlijk ook Nationale Antipakjesavond. Weten we het nog? 4 december, de dag vóór Sinterklaas met zijn pakjes, vieren we collectief dat we met z’n allen ook heus heel goed kunnen koken zonder pakjes. Of zakjes. Want soms bekruipt mij het gevoel dat het in Nederland wel élke avond pakjesavond is. Als ik de supermarktschappen zie, lijkt het assortiment gemaksmixen elke keer wéér groter te zijn geworden.
Fabrikanten proberen ons het zelf koken gestaag te ontmoedigen en doen voorkomen alsof pakjes gemak, houvast en tijdswinst bieden. Niets is minder waar natuurlijk, zoals ik week in week uit probeer te laten zien in Trouw en in mijn antipakjeskookboeken. Wél grossieren pakjes in zout, suiker, smaakversterkers, conserveermiddelen, vulmiddelen, antiklontermiddelen, bindmiddelen en andere technische snufjes. Heus, dat kan lekkerder. En welja, als we toch bezig zijn, ook gezonder.
Tijd voor Harde Axie. Daarom heb ik alweer jaren geleden 4 december uitgeroepen tot Nationale Antipakjesavond. De avond waarop lekker eten voorop staat, helemaal zelfgemaakt. Het is heel makkelijk om mee te doen, want antipakjesavond vier je gewoon thuis in je eigen keuken, al dan niet geïnspireerd door mijn of andermans recepten. Zodat we voldaan met goedgevulde maag de avond erna Sinterklaas kunnen vieren met de enige échte pakjesavond van het jaar. Want pakjes zijn cadeautjes in een feestelijk papiertje, geen eten.
Nou vooruit, om je een handje te helpen vind je hier de komende week elke dag een antipakjesrecept. Want als we allemaal ons beste beentje voorzetten op 4 december, dan komt de rest van het jaar vast vanzelf, met die zonder pakjes en zakjes.