Over de liefdesbaby van een onwaarschijnlijk nieuw duo: de Vegetarische Slager en worstgigant Unox. Met een kleine waarschuwing vooraf voor de vegetariërs onder ons: zet even de ironie-antenne aan.
Ik heb niks tegen vegetariërs. Sommige van mijn beste vrienden zijn vegetariër. Zelf ben ik officieel flexitariër. Ik eet heel vaak geen vlees, en dat bevalt uitstekend maar ik word nu eenmaal heel erg blij van een goeie steak tartare, van zo’n ouderwets sappige gehaktbal, van stoofvlees à la oma of à la de toko, van spaghetti carbonara met de verrukkelijke spekjes van mijn eigen slager. Alleen hoeft dat dus niet elke dag. Voor de balans, voor de planeet, voor de portemonnee, voor het dierenwelzijn.
Alleen vleesvervangers, daar kan ik met mijn pet niet bij. Waarom willen mensen een doodbeest-lookalike? Er zijn toch 1001 mogelijkheden met groenten en peulvruchten en eieren en noten en wat al niet? Maar ja, als je uit de klassieke drie-eenheid aardappelen-groente-vlees één onderdeel weglaat, ziet het er raar kaal uit op het bord. Een vleesvormige leegte die dan maar wordt opgevuld met een ‘vegetarisch worstje’, ‘vegetarisch burgertje’ of ‘vegetarische balletjes’. Het dieptepunt is wat mij betreft ‘vegetarisch gehakt’, die flubbelige plantaardige dingetjes komen mijn bolognesesaus niet in.
Uit een pakje: Unox/De Vegetarische Slager gehacktballetjes in satésaus
Vegetarische balletjes 38%: water, plantaardig eiwit 18% (soja, tarwe, gluten, erwt), zonnebloemolie, ui, palmvet, eiwit, aardappel, tomatenpuree, aroma, peterselie, gemodificeerd maismeel, gedroogde ui, zout, zetmeel (tarwe, mais), dextrose, kleurstof (karamel), voedingszuur (citroenzuur).
Saus 62%: water, pinda 15,6%, bruine suiker, ketjap (suiker, melasse, sojasaus (water, sojaboon, tarwe, zout), water, azijn, zout, tarwezetmeel, natuurlijk aroma), sambal oelek (Spaanse peper, water, zout, azijn, gemodificeerd zetmeel, eigeel, ui, gemodificeerd maismeel, gistextract, knoflook, gember, zout, aroma, plantaardige oliën (raapzaad, soja), citroensapconcentraat, galangawortel, komijn.
Allemaal overpeinzingen naar aanleiding van een zak ‘gehacktballetjes’ in satésaus die per post arriveerde. De liefdesbaby van een onwaarschijnlijk nieuw duo: de Vegetarische Slager en worstgigant Unox. Mirakels hoe ze met soja-tarwe-erwt-aardappelballetjes inderdaad de zachte structuur van vleesgehakt weten te benaderen, prima gekruid ook nog. Alleen de saus, die is ronduit vies. Vettig, bremzout en met een lichtbittere nasmaak.
Dat was eens maar nooit weer. Al kreeg ik wel prompt inspiratie voor zelfgemaakte anders-dan-anders balletjes. Nu eens niet van rund of varken, maar van kip. Want mijn eigen vegetarische falafelballetjes zijn heerlijk, maar niet in combinatie met pindasaus. Kip dus. Doe eens gek. Geeft een verrassend andere structuur. Maar als u het zelf liever met plantaardig ‘gehackt’ wilt doen, mijn zegen heeft u.
Zelf maken?
Nodig voor 4 personen:
Satésaus:
4 volle eetl pindakaas (± 140 g)
200 ml kokosmelk
1 knoflookteen
1 volle theel sambal
1 klontje trassie (= formaat ½ suikerklontje)
2 eetl ketjap manis
2 eetl sesamolie
Verwarm de sesamolie in een sauspan. Knijp de knoflookteen uit en fruit die samen met de sambal en trassie zachtjes al roerend 1-2 minuutjes. Voeg de pindakaas, kokosmelk en ketjap toe en roer met een garde tot een glad geheel. Dit kan al van tevoren. Verwarm al roerend, zonder te laten koken, terwijl de balletjes garen. Te pittig? Extra ketjap.
Kipballetjes:
500 g kipdijenvlees
1 grote sjalot
1 handje verse koriander
3 cm verse gember (geraspt)
1 eetl vissaus
1 volle theel sambal
3 beschuitjes
zout & peper plus olie om te bakken
Maal alles behalve de olie tot gehakt in de keukenmachine, voeg een extra beschuitje toe als het echt te nat is. Rol er 20 zachte balletjes van (Ø 3 cm). Vooraf maken kan prima, in de koelkast stijven ze bovendien mooi op. Verhit een ferme scheut olie in een hapjespan en bak de balletjes op hoog vuur al omscheppend 1-2 minuten tot ze een gezellig kleurtje hebben. Voeg een scheutje water toe en laat ze onder een deksel op laag vuur 5-7 min garen. Meng met de saus of serveer apart.
Lekker met rijst en boontjes waar een lepeltje sesamolie doorheen is geroerd.
TIPS:
• Trassie (garnalenpasta) is voor mij de onbetwiste smaakmaker van satésaus. Niet vegetarisch, nee, maar satésaus met of zonder is een wereld van verschil.
• In de stazak van Unox zitten 10 balletjes. Ik weet niet hoe het bij u is, maar bij mij thuis wordt dat met 4 personen slaande ruzie. Dus dit recept gaat uit van 20 balletjes.
• Doe een miniballetje gehakt 30 seconden in de magnetron om te kijken of hij genoeg op smaak is.
P.S. Dit recept verscheen eerder in Trouw en is uiteraard zeer geschikt voor 4 december, Nationale Antipakjesavond.
De smaak te pakken gekregen van het koken zonder pakjes? Dan zijn er mijn antipakjeskookboeken Koken met Karin Zónder pakjes & zakjes, het vervolg, dat luistert naar de titel Zónder pakjes & zakjes 2, of handig deel 1 + 2 samen in de voordelige dubbeldikke verzamelbundel Het grote zónder pakjes & zakjes boek.