Ik heb het lekkerste voor het laatst bewaard. Dé reden om naar Luik te willen, culinair gezien dan, zijn natuurlijk de fameuze gehaktballen. Die heten hier ‘boulets liégeois’. Nee geen ‘boulettes’, echt niet, want daar zijn ze te groot voor. Al zijn ze dan wel weer kleiner dan onze gehaktballen, maar dat lossen ze in Luik op door er 2 à 3 per persoon te serveren. En werkelijk óveral staan ze op het menu. Zoals deze uit de stationsrestauratie, pardon, het Café de la Gare, die van dat mooie station.Ze zijn trouwens wel weer groter dan bitterballen. Niet dat ze gefrituurd zijn hoor, integendeel, de echte Luikse boulet is sappig. Maar meest kenmerkend is de saus: glorieus bruin, dik en zoet van de Luikse stroop. Geen ordinaire suikerstroop voor over de pannenkoeken, maar echte fruitstroop, van appels en/of peren. Je vindt ze werkelijk in élk horeca-etablissement in Luik, waarbij natuurlijk vooral Café Lequet niet onvermeld mag blijven. Zoals altijd met friet, sla en mayo.
Maar zelf maken kan ook. Voilà het recept.
Boulets liégeois, oftewel: Luikse gehaktballen
Nodig voor 4 personen:
500 g half-om-halfgehakt
4 witte boterhammen zonder korst
scheut melk
handje peterselie
1 kleine ui
1 ei
versgeraspte nootmuskaat
evt. paar eetl paneermeel
scheut olijfolie
zout & peper uit de molen
Saus:
2 uien
300 ml hete runderbouillon (mag van een ½ blokje hoor)
2 flinke eetl appel/perenstroop
paar takjes tijm
1 laurierblaadje
2 kruidnagels
1 el tomatenpuree
1 el rodewijnazijn
1 flinke eetl bloem
snuf chilivlokken (uit zo’n molentje)
zout & peper uit de molen
Ballen: Laat het brood even weken in melk. Snipper de ui heel fijn, hak de peterselie fijn. Doe samen met alle overige ingrediënten bij het gehakt en kneed grondig door elkaar. Te nat? Wat paneermeel erbij. Rol er ballen van, niet te groot, maar zeker niet te klein, zeg 80 gram per stuk. Ik haal er dan 8 ballen uit, 2 pp.
Saus: Snipper alvast de ui grof en ris de tijm van de takjes.
Verhit een scheut olie in een braadpan/hapjespan en bak de ballen al rollend op hoog vuur aan alle kanten bruin in een minuutje of 3. Haal uit de pan en leg op een bord. Zet het vuur laag, giet indien nodig wat extra olie in dezelfde pan en fruit de ui en tijm zachtjes minstens 5 minuten. Roer eerst de tomatenpuree, dan de bloem erdoor. Doe de hete bouillon en de appelstroop erbij. Breng al roerend aan de kook zodat de appelstroop oplost. Voeg dan laurier, kruidnagel, zout en peper toe. Niet Luiks, maar ik vind het een fijne tegenhanger van al dat zoet is om er ook even lekker wat chilivlokken boven te malen. Dompel de ballen erin en laat met deksel op de pan op een laag pitje zachtjes 30 minuten sudderen.
Uiteraard serveren met (zelfgebakken) friet, (zelfgemaakte) mayonaise en een simpele groene salade (maar wel met lekkere vinaigrette).
Adieu Liège! Dit was de laatste aflevering van mijn reisserie over Luik. Zie hier voor de afleveringen 1 (wandeltips), 2 (pékèt) en 3 (café liégeois), 4 (gaufres).en 5 (chocola).