Of er nu echt een gapende marktbehoefte is voor een mosselkookboek waag ik te betwijfelen, al was het maar omdat wij deze zilte lekkernij helemaal niet zo vaak eten. Van de jaarlijkse Zeeuwse productie van 90 miljoen kilo vertrekt ruim 60 procent linea recta naar België. Daar weten ze tenminste wat lekker is. Wij zijn een raar volkje, zo blijkt maar weer. Als er íets fastfood is, dan zijn het wel mosselen. Plus relatief goedkoop, plus makkelijk verkrijgbaar, plus doodsimpel te bereiden (tegenwoordig is het schoonmaken ook allemaal al voor je gedaan, ze kunnen zó de pan in), plus, laat ik dat vooral niet vergeten, heel erg verrukkelijk.
Bart van Olphen, de leukste en volgens mij ook actiefste visman van ons land, heeft na een hele trits viskookboeken er nu eentje uitgebracht dat speciaal over mosselen gaat: Het Zeeuwse mosselkookboek. Speciaal over Zeeuwse mosselen, moet ik zeggen, want de meeste mosselen die we eten zijn geïmporteerd uit bijvoorbeeld Ierland en Denemarken. Pure noodzaak trouwens, want mosselzaad van onze eigen zeebodem vegen mag niet meer door milieuwetgeving, en bovendien kent de Oosterschelde nu eenmaal een beperkt aantal mosselpercelen. Die buitenlandse mosselen worden alleen nog even in de Oosterschelde ondergedompeld – ‘verwateren’ in vaktermen – om ze vervolgens ‘Zeeuws’ te kunnen noemen, want dat verkoopt immers beter.
Is dat erg? Nee, zegt ook Bart zelf, “Niks mis mee, want die mosselen zijn ook heerlijk, maar écht Zeeuws, dat zijn ze niet.” Hij is voorstander van mosselen met het nieuwe keurmerk ‘Zeker Zeeuws’, gegarandeerd helemaal 100% van begin tot eind uit de Oosterschelde, en nog duurzaam ook. En natuurlijk verkoopt hij ze ook maar meteen zelf, via zijn eigen merk ‘Fish Tales’.
Terug naar dat mosselkookboek, uitgegeven in de mooie stijl van zijn vorige boekje Vis in Blik. Met 40 ‘echte mosselrecepten’. Dat je niet denkt dat het neprecepten zijn 😉 Klassiek als hoofdgerecht in een pan, in soepen, in salades, tuurlijk, maar ook in een quiche met geitenkaas en artisjok, in een soufflé met asperges en dragon en welja, zelfs in een quesadilla met avocado en salsa of in een pizza. En wellicht ten overvloede: voor al die recepten kun je dus elke soort mossel voor gebruiken die je tegenkomt, maar áls er echte Zeeuwse mosselen op je pad komen, zou ik die zeker een keer proberen.
Morgen een recept uit het boek van mosselrisotto met venkel en zeekraal.
Bart van Olphen, Het Zeeuwse mosselkookboek, uitgeverij Kosmos, ISBN 9789021567518, € 17,50