• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

17 november 2017

Risotto met mosselen & venkel

Van de boekpresentatie-annex-mossellunch van het nieuwe Zeeuwse mosselkookboek van Bart van Olphen (zie gisteren) kreeg ik, hoezee, een bak mosselen mee naar huis, dus diezelfde avond at ik wéér mosselen. Heerlijk! Overigens gewoon naar een van mijn eigen recepten, met witte wijn en restjes groente uit de groentela. Gelukkig had ik na die lunch niet heel veel trek, want het hoofddoel was om voldoende gare mosselen over te houden om de dag erna wél een recept van Bart te kunnen maken. Dat werd de mosselrisotto met venkel en zeekraal.

Mosselen dag 1 (links) en mosselen dag 2 (rechts). Dubbel plezier!

Belangrijk: kook eerst een bak mosselen op de wijze die je wilt, als het maar met een scheut drank (witte wijn, vermout) en wat groente is. Haal de overgebleven gare mosselen uit de pan, peuter ze uit de schelpen, met uitzondering van een paar, dat ziet er straks leuk uit. Bewaar ze afgedekt in een schaaltje in de koelkast voor morgen. Zet de pan met mosselvocht in de koelkast. Of giet het over in iets kleiners als de pan niet in je koelkast past, maar zeef de hele bups pas de volgende dag, dan zitten alle smaken er lekker goed in, en heb je een geweldige basisbouillon voor je risotto. Bart voegt ook nog visbouillon toe in zijn recept, maar in mijn geval bleek het mosselvocht, aangevuld met een scheut water, prima te voldoen.

Nodig voor 2 personen:
150 g risottorijst
2 handvol gare mosselen van gisteren
500 ml mosselvocht (indien nodig aangevuld met water/visbouillon)
1 kleine venkelknol
1 grote sjalot
handje zeekraal
wat platte peterselie
ferme scheut witte wijn
boter
zout & peper uit de molen.

Verwarm het mosselvocht in een steelpan tot kokend heet.
Snipper de ui. Snij de venkel in flinterdunne halve ringen. Verhit wat boter in een pan en fruit ui en venkel heel zachtjes een minuut of 5. Voeg alle rijst toe en schep 2 minuten mee tot de korrels glazig zijn. Blus af met de wijn. Schenk nu het hete mosselvocht erbij. De gangbare methode wil dat je dat in porties doet, en blijft roeren, maar in mijn ervaring (gebaseerd op die van een risottokweker in Italië!) kun je ook de hele bups er in één keer bijgieten. Zet het vuur halfhoog en de kookwekker op 13 minuten. Roer na die tijd flink en check de gaarheid en de mate van vochtopname. Sommige rijst heeft 15 minuten nodig, andere wel 20. Is de rijst nog hard, maar het vocht bijna verdwenen? Voeg dan een extra scheut vocht toe (als je mosselvocht op is: kokend water of visbouillon).
Schep tegen het einde ook de zeekraal, peterselie en mosselen erdoor, doe moeten natuurlijk wel goed warm zijn.
Rijst gaar? Roer er dan nog een ferme klont boter door en laat van het vuur af met deksel op de pan een minuut staan. Proef op zout (dat zal vaak niet nodig zijn) en (vooral) versgemalen peper.
Serveer met de decoratieve mosselschelpen bovenop. En ook met nog wat peterselie, maar dat was ik zelf natuurlijk vergeten.

Dit recept komt zoals gezegd uit Het Zeeuwse mosselkookboek, lees hier mijn recensie.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Kikkererwtensoep

Roze koeken

Chocoladetaart met paaseitjes

Vorig bericht: « Het Zeeuwse Mosselkookboek
Volgend bericht: Culitips voor Hamburg »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN