• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

27 september 2018

Japanse aubergines

Voluit heten ze ‘Aubergines met zoet misoglazuur’en ze komen uit het gisteren besproken kookboek Japan Easy. In Japan ben ik ze nooit zo tegengekomen, maar kennelijk zijn ze een succesnummer uit het restaurant van auteur Tim Anderson. Zelf zegt hij erover: “Deze aubergines zijn niet zo sexy als sushi en niet zo complex als ramen: ze zien er eigenlijk een beetje onappetijtelijk uit. Ze zijn dus niet zo gelikt en chic als andere Japanse gerechten, maar gelukkig is voor velen het uiterlijk minder belangrijk dan de smaak. En de intense karamelsmaak van deze gegrilde aubergines met geconcentreerde misosaus is gewoon fantastisch.” O, en ze vallen in de categorie “Verrassend, verbijsterend makkelijk”. Dat kan ik alleen maar beamen. En zo lelijk zijn ze trouwens helemaal niet! Bij mij was het een vegetarisch bijgerecht, als onderdeel van een complete maaltijd voor 4 personen, maar met rijst en een extra groente erbij, en mijn zoetzuur, kom je zelf ook al een heel eind.

 

RECEPT Aubergine met zoet misoglazuur (nasu dengaku)

Nodig:
2 aubergines
2 eetl sesamzaadjes
olie om te bakken

Misosaus:
100 g (witte) miso
2 eetl mirin
2 eetl suiker
1 eetl water
½ theel azijn

Ik heb altijd deze witte miso (karamelkleurig), uit de toko.

Misosaus: roer alle ingrediënten door elkaar tot de suiker is opgelost. Mocht het te veel zijn, het is eindeloos te bewaren in een potje in de koelkast.

Rooster de sesamzaadjes al omscheppend goudbruin in een droge grote hapjespan. Hou apart.
Snij de aubergines in de lengte doormidden en maak kruislingse inkervingen van ongeveer een halve centimeter diep in het vruchtvlees. Ze worden dan gelijkmatig gaar en nemen het glazuur goed op. Schenk een bodempje olie van 1 cm in diezelfde hapjespan en verhit op matig vuur. Bak de aubergines 5 minuten per kant tot het vruchtvlees zacht wordt en bruin kleurt, en de schil glanst en breekbaar wordt. Schep ze voorzichtig uit de pan en laat goed uitlekken op keukenpapier. Leg de aubergines in een ovenschaaltje en bestrijk ze aan de ingekerfde kant met de misosaus. Tot zover kun je het vooraf doen.
Serveren: Zet ze 5-10 minuten onder de hete grill, tot het bubbelende bruine glazuur diep in de aubergines trekt. Bestrooi met de geroosterde sesamzaadjes. Ze hoeven niet loeiheet te zijn, lauwwarm zijn ze ook heerlijk.

Dit recept komt uit het boek Japan Easy, lees hier mijn recensie.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Toastjes met forel en biet

Visnuggets

Aubergine als borrelhap

Vorig bericht: « Japan Easy
Volgend bericht: 2x steak tartare (met wortel) »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN