Deze zalige toetjes komen uit het gisteren besproken boek Oh baby! en zijn universeel geschikt voor jong en oud, man of vrouw, zwanger of niet. Ze hebben maar één bezwaar: ze zijn wel heel erg petieterig. Dus maak gerust de dubbele hoeveelheid. Het enige wat ik heb aangepast is de hoeveelheid room: in het oorspronkelijke recept staat 240 ml en dat is nét geen heel bekertje, dus wat doe je dan met de rest? Anti-weggooien als ik ben (zeker vandaag, op de Dag van de Duurzaamheid!), gooi ik die dan liever door het toetje. Verder bleek ik ineens geen pistachenoten meer in huis te hebben, maar wel geroosterde geschaafde amandelen (je weet wel, die altijd van de banketbakkersspeculaasjes afvallen, en die verzamel ik altijd in een jampotje om over toetjes te strooien – tevens Tip van de Dag!).
In het Engels heet dit trouwens Lemon posset en het is werkelijk het makkelijkste toetje ooit.
Nodig voor 4 heel kleine glaasjes (of 2 gewone glaasjes):
250 ml slagroom
1 grote eetl vlierbloesemsiroop (Belvoir bijv.)
45 g suiker
1 citroen
1-2 eetl gehakte pistachenoten (of geschaafde amandelen)
Doe room, vlierbloesemsiroop en suiker in een steelpan en breng al roerend aan de kook. Zet het vuur laag zodra het kookt, en laat dan even sudderen. Denis zegt 1 minuut, ik hou het op iets langer, 2-3 minuten. Haal van het vuur en laat iets afkoelen. Pers de citroen uit (en vooruit, een fliebeltje rasp is ook altijd wel lekker, ook al staat dat niet in het recept) en giet bij de room. Klop even goed door met een garde. Schenk in glaasjes en laat afgedekt in de koelkast in ± 6 uur opstijven. Let op: echt heel dik (à la gelatine) wordt het niet, het blijft een smeuïg lepelbaar geheel. Bestrooi voor het serveren met gehakte pistachenootjes (of dus zoals ik met geschaafde amandelen).
Dit recept komt zoals gezegd uit het boek Oh baby! van Denise Kortlever, lees hier mijn recensie.

Maar het kan dus wel met pistachenootjes, kijk. En dan in 2 porties in plaats van 4.