Zijn we ons al langzaam aan het voorbereiden? Over een week is het alweer 4 december, Nationale Antipakjesavond! Kenners weten dan genoeg, voor de rest leg ik het graag nog een keertje uit. Vergeet het pietendebat, er is nog een andere heikele kwestie. Niks mis met Sint en zijn pakjes op 5 december, dat vooropgesteld, maar het lijkt wel alsof het in dit land élke avond pakjesavond is. In menig huishouden komen avond aan avond de producten op tafel van snode pakjesfabrikanten die hun poedermixen vol zout, suiker, zetmeel en smaakversterkers graag promoten als ‘makkelijk koken voor de druk-druk-drukke mens’. Onzin natuurlijk, zoals ik intussen al een tijdje probeer te laten zien met mijn antipakjeskookboeken.
Maar gelukkig is er elk jaar weer Nationale Antipakjesavond. Op 4 december, de dag vóór Sinterklaas met zijn pakjes, vieren we collectief dat we met z’n allen ook heus heel goed kunnen koken zonder pakjes. Of zakjes. Waar vieren we dat? Gewoon thuis in onze eigen keuken, met onze eigen dierbaren. Nee, er is geen festival aan verbonden, er worden geen stadions afgehuurd, er trekken geen speciale touringcars het land door. Antipakjesavond vier je gewoon lekker thuis. Daar is het sowieso altijd het fijnst, nietwaar?
En waarmee vieren we dat? Wat o wat gaan we maken? Dat bepaal je helemaal zelf, maar ik wil je graag een handje helpen. Deze hele week daarom elke dag een feestelijk en hopelijk inspirerend antipakjesrecept. Natuurlijk zou je dat kunnen bewaren tot 4 december, maar je mag het gewoon ook nu meteen al maken en opeten.
We beginnen vandaag met een klassiekertje, tevens zeer geschikt als lunchgerecht, voor als je zometeen aan de slag wilt: Boerenomelet.
Een van de malste pakjes die er zijn, omeletmix waar je zelf eieren en groente bij moet doen. Kom op, dat kun je gewoon zelf! Bijkomend voordeel, je kunt er allerlei restjes groente in doen die je nog hebt rondslingeren, dus hou je vooral niet letterlijk aan het recept maar kijk eerst even in je eigen groentela. Een klassieke boerenomelet wordt dubbelgevouwen met de vulling ertussen, maar ik hou meestal de Italiaanse frittata-methode aan, waarbij alle groenten geïntegreerd zitten in een dikke, luchtige koek. Nog veel makkelijker.
Morgen en alle dagen daarna tot 4 december volgt er een antipakjesrecept: boerenomelet, Siciliaanse ovenpasta, courgettepannenkoekjes met munt, vispakketjes, kippakketjes, risotto, vegetarische snert en appeltjes uit de oven.