• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 artikelen

13 december 2018

Wat is gourmetten?

Hè ja, we gaan gourmetten met kerst, zoals ik gisteren al aankondigde. Eerst maar eens: wat is het eigenlijk, gourmetten? Zie het als de voorloper van shared dining, maar dan actief.

Van Dale zegt:

De Franse term ‘gourmet’ staat voor een ‘persoon die raffinement weet te waarderen op het gebied van drinken en eten’. Maar hoe hebben wij dat nou toch ooit verbasterd tot het unieke Nederlandse werkwoord gourmetten? Gelukkig weet Ton den Boon raad, naast Trouw-columnist ook de Nederlandse hoofdredacteur van de Dikke Van Dale: “Het zelfstandig naamwoord gourmet staat in de betekenis ‘fijnproever’ sinds 1898 in de Dikke Van Dale. Bijna een eeuw later, in 1986, vermeldde De Grote Koenen als eerste Nederlandse woordenboek het werkwoord gourmetten: ‘bakken aan tafel met een gourmetstel, een komfoortje met spiritusbranders’.

Het woord moet rond 1975 zijn ontstaan. Al heeft het tijdschrift Eigen huis & Interieur het aanvankelijk nog over ‘gourmet-eten’: ‘Gourmet-eten betekent voor de gastvrouw niet uren in de keuken staan. Er hoeven alleen gezellige schalen met groenten en vlees klaargemaakt te worden. Het bakken en braden doet ieder zelf.’ De officiële eerste vindplaats van de term gourmetten in de krant is het Nieuwsblad van het Noorden (mei 1976): ‘Anderszins is het zogenaamde „creatieve tafelen” in opmars: barbecuen, fonduen en gourmetten raken steeds meer in zwang.’”

En die zwang houdt ruim vier decennia later nog altijd stand. Lekker een berg eten op tafel en iedereen, van stokoud tot piepjong, mag zelf pielen en knutselen. What’s not to like?

Heb je zo langzamerhand trek gekregen? Mooi, morgen beginnen we met het echte werk, de recepten, met vlees en vis, maar eerst maar eens de vegetarische. Want Van Dale mag het dan hebben over ‘stukjes vlees enz’, we gaan natuurlijk ook uitgebreid aandacht besteden aan die ‘enz’.
Terug naar aflevering 1 van deze serie: Kerstgourmetten.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Feestdessert: Schwarzwalderkirschglaasjes

Feestdessert: Bûche de Noël

Charlotte royale

Vorig bericht: « Gourmetten met kerst
Volgend bericht: Mediterraan gourmetten: vega »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Vega zónder pakjes & zakjes € 26,99
  • Cover De makkelijke keuken De makkelijke keuken € 24,99 € 15,00
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Slim zónder pakjes & zakjes € 24,99
  • ovenhandboek Het grote ovenhandboek € 24,99

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN