• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

10 oktober 2019

3x foodbloggerskookboek

Een beetje foodblogger wil ook een eigen kookboek. Maar welke wil jij als lezer? Ik heb drie puike tips voor je, vers van de pers.

Een mens durft soms bijna de boekwinkel niet meer in, zoveel kookboeken zijn er. En dat terwijl er online triljoenen gratis recepten verkrijgbaar zijn, helaas vaak van bedenkelijk allooi (lees: Smulweb en consorten). Ook het aantal foodblogs is intussen niet meer bij te houden. Ik val het liefste terug op blogs waarvan ik weet dat ze geschreven worden door echte diehard kookliefhebbers. Die niet alleen houden van koken en daar aanstekelijk kunnen schrijven, maar die er vooral ook voor zorgen dat hun recepten kloppen. Daarin kun je je tegenwoordig tenminste nog onderscheiden in de grote hoop.

Maar enkel online is ook voor veel foodbloggers kennelijk niet zaligmakend. Al was het maar omdat een telefoon met een recept verrekte lastig werkt in de keuken. Welnee, een beetje foodblogger wil zijn – of vaker: haar – eigen kookboek. Mijn drie tips voor dit najaar:

Borreltijd
Susan Aretz (alias Smulpaapje) is ondanks al haar kindvriendelijke recepten ook borreltijger bij uitstek. Al gaat het bij haar niet zozeer om de drank (nou ja, ook natuurlijk), maar vooral om iets te eten erbij. En dan geen ordinaire pinda’s of chips, maar zelfgemaakte creaties. Dat vroeg om een boek: Borreltijd. In eerste instantie zou je nog kunnen denken: poehpoeh, hoop werk, daar ga ik niet aan beginnen, toch maar een bakje olijven kopen voor de visite, maar dan vergis je je. Dit zijn juist zeer maakbare hapjes die niet al te ingewikkeld zijn. Ook leuk: hapjes op thema, voor als je het groot (lees: maaltijdvervangend) wilt aanpakken, denk aan Hollands (worstenbroodjes en kaaskoekjes) , Tel Aviv (baba ganoush en za’atar pitachips) of Berlijn (curryworst en Kartoffelsalat). En hoewel Susan de boel presenteert als complete planken, hoef je natuurlijk niet steeds álle recepten uit zo’n plankhoofdstuk te maken. Een of twee hapjes kan ook. Tenzij je een keer echt heel bijzondere visite hebt en alles uit de kast wilt halen. O, en cocktails en mocktails staan er ook in. Of zoals Susan zegt: plopocklock!

Susan Aretz, Borreltijd – Next level bites & drinks voor de ultieme borrel, uitgeverij Nieuw A’dam, ISBN 9789046825853, € 20,99

Made by Ellen
Nooit geweten: Ellen van Duijn (alias Made by Ellen) heeft het koken letterlijk met de paplepel meegekregen, in het restaurant van haar ouders. Weet ik sinds haar eerste boek dat net uitkwam, en dat simpelweg Made by Ellen heet. Leukste quote uit het boek: “Eenmaal op kamers belde ik regelmatig mijn moeder met vragen als: ‘Hoe lang moet dit in de oven? Hoe lang kan ik dat laten sudderen?” Waarop zij steevast zei: ’Maar Ellen, dat weet ik toch niet. Je moet kijken, voelen en proeven.’” Een praktische tip waar je ook als lezer wat aan hebt, want koken is vooral doen, uitproberen en proeven. En met Ellen aan de hand, gaat dat prima lukken. Leuk en anders-dan-anders is dat dit boek is ingedeeld in technieken: roosteren, stomen, grillen, pocheren, roken, bakken, inleggen , poffen, mixen, en ja, ook gewoon koken in een pan met water. Dat resulteert in een flinke verzameling ultramaakbare gerechten. En bonuspunten voor de mooie kleur geel die consequent in het hele boek, en op de cover, terugkeert in de fotografie.

Ellen van Duijn, Made by Ellen – elke dag verrassend lekker eten, uitgeverij Nieuw A’dam, ISBN 9789046825433, € 25,99

Francesca Kookts Eetkalender 2020
Toegegeven, dit is geen echt kookboek, maar een kookboek-in-kalendervorm. Maar nergens krijg je zoveel waar voor je geld als in deze Eetkalender 2020. Francesca van Berk (alias Francesca Kookt) maakte hem nu voor de vijfde keer en ze is intussen gepokt en gemazeld. Meer dan 250 recepten staan erin, als vanouds inclusief kliekjesdagen (superhandig, want alles moet op), maar nu ook met uitgebreidere weekendrecepten plus op veler verzoek haar Surinaamse classics zoals haar broodje kerriekip. Naar eigen zeggen hoeft ze zonder die broodjes niet aan te komen op haar eigen feestjes. Nieuw zijn de QR-codes waarmee je, huppekee, de ingrediëntenlijstjes zo op je telefoon zet voor als je boodschappen gaat doen. De kalender mikt nadrukkelijk op gezinnen en het schijnt dat menig gezin ‘m ook echt ophangt aan de keukenmuur en het hele weekmenu maakt. Wel zo makkelijk. En dan is het nog een echte kalender ook, met schrijfruimte voor de activiteiten van die dag. Is het niet mirakels? Echt, ik heb diepe bewondering voor deze altijd sprankelende collega. Alleen jammer (maar onvermijdelijk) dat de gerechtfotootjes zo klein zijn. Maar het enige echte grote minpunt is natuurlijk: deze vijfde eetkalender is definitief Francesca’s laatste – iets met altijd stoppen op je hoogtepunt en wat is het toch elke keer allejezus veel werk om te maken. Dus als je er nog eentje wilt, it’s now or never. Uitgebracht in eigen beheer, ook dat vind ik al een applaus waard, dus alleen te koop op de eigen site van Francesca Kookt.

Francesca van Berk, Francesca Kookt Eetkalender 2020, €20.95 plus verzendkosten, in eigen beheer.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Kookboek Superhap supersnel

Gordon Ramsay kookt

Feestkookboek

Vorig bericht: « Het grote kinderkookboek
Volgend bericht: Kruidenzout »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN