Een beetje foodblogger wil ook een eigen kookboek. Maar welke wil jij als lezer? Ik heb drie puike tips voor je, vers van de pers.
Een mens durft soms bijna de boekwinkel niet meer in, zoveel kookboeken zijn er. En dat terwijl er online triljoenen gratis recepten verkrijgbaar zijn, helaas vaak van bedenkelijk allooi (lees: Smulweb en consorten). Ook het aantal foodblogs is intussen niet meer bij te houden. Ik val het liefste terug op blogs waarvan ik weet dat ze geschreven worden door echte diehard kookliefhebbers. Die niet alleen houden van koken en daar aanstekelijk kunnen schrijven, maar die er vooral ook voor zorgen dat hun recepten kloppen. Daarin kun je je tegenwoordig tenminste nog onderscheiden in de grote hoop.
Maar enkel online is ook voor veel foodbloggers kennelijk niet zaligmakend. Al was het maar omdat een telefoon met een recept verrekte lastig werkt in de keuken. Welnee, een beetje foodblogger wil zijn – of vaker: haar – eigen kookboek. Mijn drie tips voor dit najaar:
Borreltijd
Susan Aretz (alias Smulpaapje) is ondanks al haar kindvriendelijke recepten ook borreltijger bij uitstek. Al gaat het bij haar niet zozeer om de drank (nou ja, ook natuurlijk), maar vooral om iets te eten erbij. En dan geen ordinaire pinda’s of chips, maar zelfgemaakte creaties. Dat vroeg om een boek: Borreltijd. In eerste instantie zou je nog kunnen denken: poehpoeh, hoop werk, daar ga ik niet aan beginnen, toch maar een bakje olijven kopen voor de visite, maar dan vergis je je. Dit zijn juist zeer maakbare hapjes die niet al te ingewikkeld zijn. Ook leuk: hapjes op thema, voor als je het groot (lees: maaltijdvervangend) wilt aanpakken, denk aan Hollands (worstenbroodjes en kaaskoekjes) , Tel Aviv (baba ganoush en za’atar pitachips) of Berlijn (curryworst en Kartoffelsalat). En hoewel Susan de boel presenteert als complete planken, hoef je natuurlijk niet steeds álle recepten uit zo’n plankhoofdstuk te maken. Een of twee hapjes kan ook. Tenzij je een keer echt heel bijzondere visite hebt en alles uit de kast wilt halen. O, en cocktails en mocktails staan er ook in. Of zoals Susan zegt: plopocklock!
Susan Aretz, Borreltijd – Next level bites & drinks voor de ultieme borrel, uitgeverij Nieuw A’dam, ISBN 9789046825853, € 20,99
Made by Ellen
Nooit geweten: Ellen van Duijn (alias Made by Ellen) heeft het koken letterlijk met de paplepel meegekregen, in het restaurant van haar ouders. Weet ik sinds haar eerste boek dat net uitkwam, en dat simpelweg Made by Ellen heet. Leukste quote uit het boek: “Eenmaal op kamers belde ik regelmatig mijn moeder met vragen als: ‘Hoe lang moet dit in de oven? Hoe lang kan ik dat laten sudderen?” Waarop zij steevast zei: ’Maar Ellen, dat weet ik toch niet. Je moet kijken, voelen en proeven.’” Een praktische tip waar je ook als lezer wat aan hebt, want koken is vooral doen, uitproberen en proeven. En met Ellen aan de hand, gaat dat prima lukken. Leuk en anders-dan-anders is dat dit boek is ingedeeld in technieken: roosteren, stomen, grillen, pocheren, roken, bakken, inleggen , poffen, mixen, en ja, ook gewoon koken in een pan met water. Dat resulteert in een flinke verzameling ultramaakbare gerechten. En bonuspunten voor de mooie kleur geel die consequent in het hele boek, en op de cover, terugkeert in de fotografie.
Ellen van Duijn, Made by Ellen – elke dag verrassend lekker eten, uitgeverij Nieuw A’dam, ISBN 9789046825433, € 25,99
Francesca Kookts Eetkalender 2020
Toegegeven, dit is geen echt kookboek, maar een kookboek-in-kalendervorm. Maar nergens krijg je zoveel waar voor je geld als in deze Eetkalender 2020. Francesca van Berk (alias Francesca Kookt) maakte hem nu voor de vijfde keer en ze is intussen gepokt en gemazeld. Meer dan 250 recepten staan erin, als vanouds inclusief kliekjesdagen (superhandig, want alles moet op), maar nu ook met uitgebreidere weekendrecepten plus op veler verzoek haar Surinaamse classics zoals haar broodje kerriekip. Naar eigen zeggen hoeft ze zonder die broodjes niet aan te komen op haar eigen feestjes. Nieuw zijn de QR-codes waarmee je, huppekee, de ingrediëntenlijstjes zo op je telefoon zet voor als je boodschappen gaat doen. De kalender mikt nadrukkelijk op gezinnen en het schijnt dat menig gezin ‘m ook echt ophangt aan de keukenmuur en het hele weekmenu maakt. Wel zo makkelijk. En dan is het nog een echte kalender ook, met schrijfruimte voor de activiteiten van die dag. Is het niet mirakels? Echt, ik heb diepe bewondering voor deze altijd sprankelende collega. Alleen jammer (maar onvermijdelijk) dat de gerechtfotootjes zo klein zijn. Maar het enige echte grote minpunt is natuurlijk: deze vijfde eetkalender is definitief Francesca’s laatste – iets met altijd stoppen op je hoogtepunt en wat is het toch elke keer allejezus veel werk om te maken. Dus als je er nog eentje wilt, it’s now or never. Uitgebracht in eigen beheer, ook dat vind ik al een applaus waard, dus alleen te koop op de eigen site van Francesca Kookt.
Francesca van Berk, Francesca Kookt Eetkalender 2020, €20.95 plus verzendkosten, in eigen beheer.