• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

11 december 2020

Kookboek Veggies & Fish

Uit de meeste kookboeken worden hooguit 3 recepten gemaakt, is een wijsheid die circuleert onder uitgevers. Slim dus dat Bart van Olphen naast zijn nieuwe boek Veggies & Fish ook meteen een krat vol ingrediënten persoonlijk bij mij thuis kwam afleveren om 3 recepten uit dat boek mee te maken.

Nu alle grootscheepse boekpresentaties wegens covid-19 al maandenlang zijn afgelast, is dat bovendien een hele attente manier om het journaille te informeren over nieuwe uitgaves. Ook bij ons persmuskieten gaat de liefde door de maag, zelfs als je het eerst zelf moet koken. Is deze recensie dus bevooroordeeld? Wis en drie! Maar goed, ik was sowieso al fan van Bart. Het is bijzonder hoe iemand zich specialiseert in één onderwerp (vis, vis en nog eens vis), maar daar toch telkens weer een heel nieuwe draai aan weet te geven. Ik heb volgens mij bijna al zijn visboeken, inclusief uiteraard de vis-uit-blik en herhaling, ho maar.

Groente
Dit keer combineert hij vis met groente. Slim bedacht, want een lekker visje komt natuurlijk zelden alleen. Bij de ceviche zit avocado en zoete aardappel, bij vis ‘en papillote’ zit in dit geval wortel en paprika en bij de ansjovisdip zit een heel arsenaal aan rauwe dipgroenten. Logisch.

Van ansjovis tot octopus
Maar vaker is het andersom. In dit boek gaat er krab in de bloemkoolsoep, sint-jakobsschelpen in de ramen en garnalen in de gazpacho. Zalm kom je tegen in de aardappelsalade met raapstelen, maar ook in de carbonara en in de shakshuka. Ansjovis duikt natuurlijk ook overal in het boek op, net als tonijn uit blik en allemansvrienden als mosselen en sardientjes. Maar minder algemeen gebruikte vissoorten komen eveneens voorbij, zoals octopus, zwaardvis, gerookte sprot, wijting, pieterman, zeeduivel, heilbot, pétoncles (een soort kleine sint-jakobsschelpen), langoustines en scheermessen. O, want onder vis verstaan we hier nadrukkelijk ook schaal- en schelpdieren. En niet alleen uit zee, forel en rivierkreeftjes (hier in een gepofte aardappel) doen ook mee.

Mojama
Ook leuk zijn de visvariaties op vleesklassiekers, zoals salade lyonnaise waar je de spekjes vervangt door mojama. Dat kende ik niet, maar het blijkt ‘gezouten tonijnfilet die enkele weken in de zon en zeewind wordt gedroogd’. Daar krijg je toch meteen zin in? Hoe je er vervolgens aan komt (‘online bestellen’, tja) is dan weer vers twee, maar kijk, ‘is ook te vervangen door gerookte zalm’. En kijk, er is ook een bijzonder aantrekkelijke gado gado met vissaté.

Variatie
Kortom: genoeg variatie voor de visminnende vleesminderaar die wel eens wat anders wil. Bovendien zoals altijd voorzien van uitgebreide visinstructies plus dit keer ook uitleg over groente, kruiden en zeewier. En voorzien van lekkermakende foto’s van David Loftus.

Titel
Alleen die titel. Ik hoorde bij mij thuis al de reactie ‘Maar vis is toch niet vegetarisch?!?’ Maar ‘veggies’ betekent niet ‘vegetarisch’ maar ‘groente’. Of eigenlijk meer iets à la popie-jopie ‘groentjes’. Ben ik zelf niet zo’n voorstander van, zeker niet bij een van oorsprong Nederlands kookboek, maar hee, kniesoor et cetera. En bij een eventuele vertaling naar het Engels ben je wel meteen klaar, dat dan weer wel.

Hier vind je een recept uit het boek: latkes met makreelsalade.

Bart van Olphen, Veggies & Fish, uitgeverij Fontaine, ISBN 9789464040050, € 32,00.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Feuilleton antipakjeskookboek (4): het proefhoofdstuk

Vegetarisch kookboek Mega vega

Risotto met vis

Vorig bericht: « Vis in rodewijnsaus
Volgend bericht: Latkes met makreelsalade »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN