In mijn kookboekenaanbevelingsrondje mag een ovenboek natuurlijk niet ontbreken. Als er iemand fan is van de oven, dan ben ik het wel, maar ik moet mijn meerdere erkennen in Rukmini Iyer. Die gooit werkelijk álles in de oven, en ook nog op één bakplaat. Dat scheelt gedoe en afwas. Deze foodstyliste uit Londen met Indiase roots schreef al twee eerdere fijne boeken (De groene bakplaat en De snelle bakplaat) over koken in de oven. Jazeker, koken, niet bakken! De wereldse bakplaat is nummer drie, gewijd aan de wereldkeuken, grofweg ingedeeld in continenten. Ze verwerkte haar eigen vakantieherinneringen tot bakplaatrecepten, allemaal gericht op doordeweekse maaltijden. Easy does it. Opvallend is dat in veel keukens, zoals de Thaise en de Indiase, niet of nauwelijks ovens worden gebruikt. Daar heeft ze dus zelf maar creatief iets op verzonnen. Zelfs dingen eerst even aanfruiten in een pan is niet aan de orde, want in haar filosofie moet alles gewoon op één bakplaat de oven in kunnen. Overigens moet je ‘bakplaat’ ruim zien, want het mag ook in een ovenschaal, braadslee, stoofpan of taartvorm. Als de ingrediënten maar een beetje de ruimte hebben.
Valt ze nu bij boek 3 in herhaling? Nou nee, in het geheel niet. Dit keer ontbreken helaas de menusuggesties, maar wel is de bereidingstijd weer als vanouds opgesplitst in voorbereiding en oventijd. Handig, want in dat (halve) uurtje dat iets in de oven staat, kun je zelf natuurlijk iets anders gaan doen.
Rukmini Iyer, De wereldse bakplaat – 75 kleurrijke gerechten uit de oven, uitgeverij Becht, ISBN 9789023016557, € 19,99