De webshop is gesloten op dit moment
Het is wel mogelijk om het nieuwe boek "De Zoete Oven" alvast te reserveren Negeren

  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

2 februari 2021

Peren pistache plaatcake

Hoe blijft een mens positief in een pandemie? Dat valt nog niet mee. Ik had er zomaar ineens de p in. En zelfs dat was fout, want officieel schijn je te moeten zeggen “ik heb de p in”. Dat vind ik nou toch zó raar, zonder dat ‘er’ lijkt de zin helemaal niet te lopen. Het is net als met al die andere kleine tussenwoordjes: ze drijven buitenlanders die Nederlands proberen te leren tot waanzin, maar ze maken onze taal zo lekker soepel en smeuïg. In onze oren dan. Of zit het tussen de oren?

Patisserie
Pff, aan de bak dan maar. Patisserie is altijd fijne verpozing, zowel het maken als het opeten ervan. Bovendien liep ik al dagen te peinzen over post van een lezeres: “Is van alle cakerecepten die je hebt er eentje bij met yoghurt erdoor? Ik zoek een yoghurtcakerecept, maar kan dat niet vinden in je boeken of op je site. En zo niet, heb je die dan wellicht een keer in de planning?” Nee, antwoordde ik, want ik reageer altijd netjes op alle mailtjes, behalve de echt hele rare of onbetamelijke, ik heb nergens een yoghurtcake of zelfs maar plannen in die richting.

Pietje precies
Prompt ging ik me echter afvragen waarom ik eigenlijk geen yoghurtcake op mijn repertoire heb. Sterker nog, waarom ik dat zelfs nog nooit geprobeerd had. Waarschijnlijk omdat yoghurt in gebak vaak wordt ingezet om roomboter te vermijden, qua slank. Maar hoe kan yoghurt ooit lekkerder zijn dan roomboter? Is bovendien het bakeffect op de structuur dan niet heel anders? De pietje precies in mij wilde dat ineens heel dringend gaan uitproberen.

Lekker puh
Wat blijkt? Het werd een lekker soepele smeuïge cake, waarin de yoghurt zorgde voor een prettige frisheid. Geen cake in plakjes, maar in pront formaat, want uitdelen zorgt altijd voor instant plezier. En die p? Die mocht er driemaal in: peren-pistache-plaatcake. Voor de extra lekker gooide ik er ook nog wat chocola doorheen. Niet met een p, maar wel lekker puh.

RECEPT Peren-pistache-plaatcake

Nodig voor 12 vierkantjes:

4 handperen

Kruimellaag:
100 g bloem
75 g suiker
75 g koude boter
75 g pistachenootjes (gepeld, ongezouten)

Cakebodem:
200 g bloem
150 g suiker
150 g Turkse/Griekse volle yoghurt
100 ml zonnebloemolie
3 grote eieren
50 g pure chocola
1 sinaasappel
2 theel bakpoeder
snufje zout
wat extra boter en bloem voor de vorm

Oven voorverwarmen op 175 °C.

Kruimellaag: Wrijf bloem, suiker en boter (in blokjes) tot kruimels. Hak de pistachenoten grof en meng erdoor.

Cakebodem: Doe yoghurt, olie, eieren, suiker en snufje zout in een kom. Rasp de schil van de sinaasappel erboven fijn. Klop glad met de mixer. Hak de chocola in kleine stukjes en doe erbij. Zeef bloem en bakpoeder erboven en spatel (niet mix!) alles kort tot een geheel. Doe in een ingevette en met bloem bepoederde metalen braadslee of bakplaat (30 x 23 cm).

Peren: Schil en ontklokhuis de peren, snij in kleine stukjes. Hussel om met het sap van de halve sinaasappel. Verdeel over het cakebeslag. Strooi het pistachekruimeldeeg erover.

Bak in het midden van de oven in ± 45-50 minuten goudbruin en gaar. Test of een satéprikker er droog uitkomt. Laat afkoelen in de vorm en snij in vierkantjes.

TIP:
Bestrooi de cake eventueel voor het serveren met wat poedersuiker. Door een theezeefje krijgt u een mooi waasje.

Bewaar dit recept als pin op Pinterest:

Dit recept verscheen eerder in Trouw. ©: Koken met Karin.

Goede voornemens?
Lekker koken, daar knapt een mens van op. En iedereen kan het! Naast ruim duizend recepten op mijn website, heb ik ook een hele serie kookboeken vol recepten die níet online staan. Koop bij je lokale boekhandel of of bestel hier een gesigneerd exemplaar, met een persoonlijke boodschap naar eigen keuze.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Kerstmenu hoofdgerecht: Gevulde rollade

Focaccia zonder kneden

Oud-Hollandse Kruimelcake

Vorig bericht: « Appel-walnootmuffins
Volgend bericht: Paars eten »

Primaire Sidebar

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN