Het is weer tijd om schoon schip te maken. Mijn vriezer en voorraadkast hebben ongemerkt kans gezien om vakkundig dicht te slibben met van alles en nog wat, dus er dient drastisch te worden opgeruimd. Niet weggooien natuurlijk, haast ik me eraan toe te voegen, maar opeten.
Al blijk ik niet de enige die hamstert.
Zo bewaar ik mijn povere Franse walnotenoogst van 2023 in een kratje op zolder, de meest droge plek van het huis, maar ineens trof ik aan de andere kant van de verdieping een berg opengeknaagde walnoten. En ernaast, in de smalle ruimte tussen muur en schoorsteen, had iets of iemand duidelijk een voorraadje aangelegd van nog gave noten. Muizen? Maar er lagen nergens keutels. Vast geen hamster, en een eekhoorn lijkt me eveneens onwaarschijnlijk. Een eikelmuis of zevenslaper? opperde iemand. Maar die zou toch al lang in winterslaap moeten wezen?
Ook bij het openmaken van de luiken, na een maand afwezigheid, bleek er op de vensterbank ineens een hele berg te liggen met zaadjes uit de stokrozen. Nog zo’n raadsel. Wie of wat wurmt zich onder de luiken door om die te verzamelen? Dat zie ik vogels nog niet zo snel doen, maar ik heb er natuurlijk totaal geen verstand van.
Alleen mijn – ook al zo pover uitgevallen – appeloogst 2023 lag wegens schimmelgevaar veilig en onaangetast in de koelkast. Die ging ik als eerste maar eens opmaken. Ik bakte er appelmeisjes mee. Een tikje fors uitgevallen bladerdeeggebakje met appel, naar het schijnt gebaseerd op Arnhemse meisjes. U weet wel, die ovalen bladerdeegkoekjes, royaal rondom besuikerd en heerlijk ultraknapperig. Appelmeisjes zijn een stuk groter, en zoals gezegd met appel, plus een verstopt laagje amandelspijs. Dat werd in mijn geval natuurlijk walnotenspijs, want walnoten moet je niet eeuwig bewaren, maar lekker opeten.
En nu maar hopen dat de lokale fauna me dat opruimen niet kwalijk neemt. En zoja, dan mogen ze zelf buiten gaan zoeken onder de bomen, daar ligt immers nog van alles.
Zelf maken?
Helaas pindakaas, dit recept staat niet meer online omdat het intussen is opgenomen in mijn bakboek De zoete oven. Verkrijgbaar in elke boekhandel of gesigneerd en wel te bestellen via deze website.