Een van mijn favoriete snelle avondmaaltijden: alles-in-één-pan-rijst met gerookte vis, groente en een gekookt eitje, kedgeree. Deze is groen, met MSC-makreel. Alhoewel, die komt wel helemaal uit Chili, dus hoe duurzaam is dat eigenlijk? Dat zocht ik ook meteen voor je uit.
Ik kreeg gerookte makreel met MSC-keurmerk thuisbezorgd, van Fish Tales. Jottem, ik ben dol op makreel, kwam dat even goed uit. Gezonde, vette vis, lekker en nog lokaal ook. Of nee, wacht even, komt deze nou helemaal uit Chili?! Yep. Weliswaar gerookt in Volendam, maar gevangen in de Zuidelijke Stille Oceaan. Nu mag je gekregen vis natuurlijk niet in de bek kijken, maar ik krabde me toch even achter de oren. Diepgevroren vis van twaalfduizend kilometer verderop? Kun je het dan nog wel duurzaam noemen?
Het komt allemaal omdat Europese vissers al jaren steggelen over de vangstquota van de Atlantische makreel. Nu doet elk land maar waar gewoon ‘ie zin in heeft, met als gevolg overbevissing en geen MSC-makreel meer in de Nederlandse supermarkt. Tot nu dus, maar dan uit Chili. Officieel gaat het trouwens om een aangetrouwd neefje, de horsmakreel (jack mackerel).
Even bellen met Christien Absil, fisheries outreach manager bij MSC. Het probleem van vis uit de Noordzee, legt ze uit, is dat het vooral gaat om platvis die wordt gevangen met sleepnetten. Als je heel veel diesel nodig hebt voor één kilo vis, heeft dat een grote klimaat-impact. Diepvriesvis heeft op zich een relatief lage carbon footprint, maar vooral: de horsmakreel uit Chili zwemt in scholen en wordt nagenoeg zonder bijvangst gevangen met een zwevend net. Voor duurzaamheid is de vangstmethode veel bepalender dan transport.
‘Ontluisterend hè?’ lacht ze.
Opeten dan maar. En zowaar, de horsmakreel blijkt heel erg heerlijk: vol, romig en toch fris. Die krijgt een ereplekje in een van mijn favoriete makreelrecepten: kedgeree. Niet uit Chili, maar uit India. Of nu ja, ooit verbasterden de Britten het Indiase gerecht kitchri (rijst met linzen) door de linzen te vervangen door gerookte haddock (schelvis) en eieren, en er zo een ontbijtgerecht van te maken. Wij eten het hier thuis dan weer als makkelijke avondmaaltijd, maar dan dus met makreel. Ik maakte een versie met groene groente en een ferme toef 100% biologische Hollandse tuinkers. Als we dan toch proberen groen te doen.
RECEPT Groene kedgeree met makreel
Nodig voor 2 personen:
150 g duurzaam gerookte (hors)makreelfilet
150 g basmatirijst
300 ml groentebouillon
200 g spinazie
75 g doperwten (diepvries)
1 bakje tuinkers
1 ui
2 à 3 eieren
1 tl gemalen komijn
1 tl gemalen koriander
1 tl kurkuma
1 snuf cayennepeper
1 limoen
25 g boter
Snipper de ui. Smelt de boter in een wijde braadpan en fruit de ui heel zachtjes 10 minuten.
Overgiet de doperwten met kokend water, laat staan. Verwarm de bouillon tot kokend heet. Doe de komijn, koriander, kurkuma en cayennepeper tegen het eind bij de ui en bak even mee. Schep de ongekookte rijst erdoor. Dan mag de hete bouillon erbij. Breng aan de kook en roer tegelijkertijd de spinazie erdoor tot die wat geslonken is. Laat met deksel op de pan 20 minuten zachtjes sudderen tot de rijst gaar is en alle bouillon opgenomen. Kook intussen de eieren hard, pel en snij doormidden. Verdeel de makreel in stukjes. Knijp van het vuur af de ½ limoen uit boven de rijst. Schep de makreel en uitgelekte doperwten erdoor. Proef op zout en peper. Garneer met de halve eieren, de andere ½ limoen in partjes en geknipte tuinkers.
TIPS:
• De gerookte MSC-makreel van Fish Tales is te koop bij AH.
• Doperwten meekoken kan ook, maar dan zijn ze niet meer zo mooi groen. En ze worden zo ook gaar zat.
• Heb je toevallig nog wat worteltjes over? Die zijn ook altijd lekker erdoor.
• Wil je een kedgeree zonder vis? In mijn kookboek Wereldgerechten zónder pakjes & zakjes vind je een vegaversie (‘vedgeree’).
Dit recept verscheen eerder in Trouw (©: Koken met Karin).
Bewaar dit recept als pin op Pinterest:
WERELDGERECHTEN
Nu al derde druk, mijn gloednieuwe kookboek Wereldgerechten zónder pakjes & zakjes. Te koop bij Libris, Bruna of bol.com, of bestel hier een door mij persoonlijk gesigneerd exemplaar.