Hoezee. Vandaag precies 20 jaar geleden heb ik mijn kantoorbaan opgezegd om mijn kookimperium ‘Koken met Karin’ te starten. Ik was in april 2005 al van start gegaan met deze website (ja mensen, het prehistorische tijdperk van de foodblogs!), maar op 1 oktober 2005 koos ik echt voor het avontuur van een eigen bedrijf. Met als idee dat ik het een jaartje ging proberen en dan wel zien waar het schip zou stranden. Desnoods ging ik daarna wel weer op zoek naar een baan. Maar zowaar, dat hoefde gelukkig helemaal niet, want van het een kwam het ander.
Het begon allemaal met een getekend poppetje met zes haren, mijn alter ego Karin, en getekende gerechten. Maar gaandeweg kwamen er toch ook foto’s. Het poppetje gebruik ik echter nog steeds als logo, met een vergiet op het hoofd. Ook mijn lievelingskleur rood is vanaf het begin aanwezig.
Natuurlijk waren er de afgelopen twee decennia ups en downs, soms was het hollen, soms was het stilstaan. Niet alles ging zoals ik wilde, terwijl er ook soms zomaar ineens kleine wondertjes op mijn pad kwamen, en bijzondere mensen om mee samen te werken. Never a dull moment als eigen ondernemer!
Nu zijn we dus ongemerkt ineens alweer 20 jaar verder. En verschenen er intussen 22 kookboeken van mijn hand, waarvan er in totaal ruim 350.000 exemplaren verkocht zijn. Ik had al nooit durven dromen dat ik kookboekenschrijver van beroep zou worden, maar al helemaal niet dat ik daadwerkelijk levens zou kunnen veranderen. In de loop der jaren ontving ik ontelbaar veel mailtjes en berichten van blije lezers die dankzij mijn recepten de pakjes en zakjes de deur uit hebben gedaan en nu veel lekkerder eten. Dat is waar ik het allemaal voor doe. En daarom vind ik schrijven over eten het allerleukste beroep van de hele wereld en hoop ik het nog een tijd voort te kunnen zetten.
Uiteraard vraagt deze mijlpaal om taart! Bakken jullie ‘m wel lekker even zelf? In mijn gloednieuwe bakboek De Zoete Oven staan 99 inspirerende recepten.
LEES- & LUISTERIPS:
EW Magazine: Het geheime recept achter de kookboeken van Karin Luiten
Groot interview door Bram Hahn naar aanleiding van mijn twintigjarig kookboekschrijverschap. Hoe is het allemaal zo gekomen? Over mijn strijd tegen pakjes en zakjes, waarom ik mijn eigen uitgeverij ben begonnen en waarom ik niet geschikt ben voor de horeca. Lees hier het hele interview.
Podcast Smakelijk!
In deze heerlijke podcast van Petra Possel praten we naar aanleiding van mijn vorige (moestuin)boek uitgebreid over mijn gehele twintigjarige oeuvre. Te beluisteren via elke podcastapp, zoals bijvoorbeeld apple of spotify.