We moeten het even over pakjesavond hebben. Ja echt. Op 5 december mogen jullie je allemaal uitleven met wasmanden vol pakjes van de Sint, maar op 4 december is het Nationale Antipakjesavond. Want we vieren Sinterklaas traditioneel met pakjesavond, maar soms lijkt het wel alsof het in dit land élke avond pakjesavond is. En dat is géén goed nieuws, want we consumeren met z’n allen ongemerkt te veel zout én te veel suiker. Hoe komt dat? Suiker zit namelijk niet alleen waar je het verwacht, in koek, snoep en frisdrank, maar ook verstopt in pakjes en zakjes, sauzen en kruidenmixen. En zout komt maar voor 20% uit het zoutvaatje, de rest zit in alledaagse producten die je gewoon in de supermarkt koopt. Lees: alweer die pakjes en zakjes, sauzen en kruidenmixen.
Vandaar dat ik 4 december heb uitgeroepen tot Nationale Antipakjesavond. De avond waarin we met het gansche land nou eens NIET koken met pakjes. Of zakjes.
Wees niet bang voor een schep zout in het pastawater (dat verdwijnt weer grotendeels in de gootsteen), bak gerust af en toe een cake (niet alleen opeten, maar vooral uitdelen). Maar vooral: haal verse ingrediënten in huis en ga gewoon lekker de keuken in. En maak dan bijvoorbeeld dit simpele maaltje uit de oven, inclusief allerlei fijne hartige smaakmakers: Geroosterde kool met pistachevinaigrette.

Pakjesavondcadeautip
Weet je wat wél een leuk pakje is, voor de echte (niet de anti) Pakjesavond? Een cadeautje waar iedereen blij mee is: mijn lekkere boek Wereldgerechten zónder pakjes & zakjes. Liever wie zoet is krijgt lekkers? Dan is er het gloednieuwe bakboek De zoete oven, met 99 recepten waar je geen pakje met bakmix voor nodig hebt. De boeken zijn uiteraard verkrijgbaar in elke boekwinkel, maar ook bij mij te bestellen, persoonlijk gesigneerd en wel. Dat moet je wel opschieten, want de bezorgpostpieten zijn overbezet dezer dagen. Al ben je nog wel ruim op tijd voor de kerst natuurlijk 😉



