Bubbels met sinaasappelsap, dat is kort samengevat ‘Water uit Valencia’. Sinaasappels hebben ze namelijk in overvloed rondom de stad, en cava is in dit land ook nooit ver weg. Sinaasappellikeur hoort ook nog in deze cocktail, al komt die dan van de Franse buren. En in Café de Las Horas (foto), waar ik het gisteren over had, doen ze ook nog een scheut wodka bij hun fameuze Agua de Valencia. Altijd geserveerd in een kannetje zodat je lekker kunt bijschenken (Twee drankjes voor de prijs van één! Het klinkt bijna Hollands!) en dan ook nog in een ouderwetse champagnecoupe, wat het helemaal feestelijk maakt.
Nodig voor ruim 1 liter:
750 ml vers sinaasappelsap
250 ml cava
100 ml cointreau
optie : 50 ml wodka
optie: 25 g (poeder)suiker
ijsblokjes
Zorg dat de cava ijskoud uit de koelkast komt. Over de verse sinaasappelsap is trouwens nog discussie. De barman van Café de las Horas zweert bijvoorbeeld bij een mix van half vers, half uit een pak, voor betere stabiliteit. Een nog groter discussiepunt is de suiker. Spanjaarden houden van zoet, ik een stuk minder, dus ik heb de gebruikelijke hoeveelheid suiker al flink teruggebracht, maar eigenlijk vind ik dat je suiker net zo goed helemaal achterwege kunt laten. De wodka voegt eerlijk gezegd niet zo heel veel toe qua smaak, maar wel qua vrolijkheid. En houten hoofd de volgende ochtend. Ik waarschuw maar vast… Serveer in kannetjes met veel ijsblokjes. Of crushed ice, dat is nog chiquer.
Dit is deel zeven in de serie Lekkers uit Valencia. Terug naar aflevering 1 (Mercado Central), 2 (Bodega Montaña), 3 (paella), 4 (horchata), 5 (fartons) en 6 (Café de las Horas). In de volgende aflevering gaan we wederom aan de drank, nu aan de onvermijdelijke sangria.