Hoezo is sangria oubollig jaren-zeventig? Ik had het ook al jaren niet meer gedronken, maar laatst in het zonnige Valencia smaakte het ineens weer opperbest. Toen heb ik ook maar meteen aan de kok die het me serveerde (dezelfde Gregorio als van de paella) gevraagd naar zijn recept. Overigens zeggen ze in Spanje altijd sangría, met de klemtoon op de i. Ik meld het maar even.
Nodig voor ruim 1 liter:
500 ml lichte rode wijn
500 ml Sprite of 7-Up (ijskoud)
1 citroen
1 sinaasappel
1 kaneelstokje
1 kruidnagel
Boen de schil van citroen en sinaasappel schoon en snij de vruchten vervolgens in kleine stukjes. Eerst bijvoorbeeld in dikke plakken, die weer in driehoekjes, met de vorm mee. Wip de pitjes er zo veel mogelijk uit, dat drinkt prettiger. Doe in een grote kan. Voeg kaneelstokje en kruidnagel toe en giet de rode wijn erbij. Laat minstens 30 minuten in de koelkast marineren, langer mag ook. Giet op het laatste moment de ijskoude Sprite erbij, roer om en serveer, al dan niet met extra ijsklontjes.
Neem vooral geen ingewikkelde wijn, niks speciaals, gewoon een lekkere lichte wijn. Geen ondrinkbaar bocht natuurlijk, dat ook weer niet. Fruitfans kunnen er ook nog appel, perzik of peer in stukjes aan toevoegen, maar dat vind ik persoonlijk iets te holadiejee worden. Volbloed-alcoholisten gieten er desgewenst ook nog een scheutje brandy of rum bij, maar nooit gin, kreeg ik als tip, dan wordt het bitter.
Overigens hoort er – de Spanjaarden zijn zoetekauwen, ik zei het al – ook nog suiker in, maar dat vind ik echt te veel van het goede, met die Sprite. Als je die echter vervangt door neutraal bronwater kun je wel een schepje suiker toevoegen. Ik doe poedersuiker, dat lost beter op in de koude vloeistof.
Mail & Win kristallen drankset
Iets anders. Zie je die leuke kristallen kan met 4 glazen? Die kreeg ik te leen van Villeroy en Boch om de foto mee te maken op mijn eigen balkon. En ik mag zowaar drie van deze sets weggeven. Niet aan jan en alleman natuurlijk, maar aan mijn trouwe fans. Onderscheid moet er wezen. In de zomer-e-mailnieuwsbrief van Koken met Karin staat wat je moet doen om te kunnen deelnemen aan deze Mail&Win-actie. NASCHRIFT: De wedstrijd is intussen afgelopen en de drie gelukkige winnaars hebben intussen de set thuisgestuurd gekregen.
Dit is deel acht in de serie Lekkers uit Valencia. Terug naar aflevering 1 (Mercado Central), 2 (Bodega Montaña), 3 (paella), 4 (horchata), 5 (fartons), 6 (Café de las Horas) en 7 (Agua de Valencia). In de volgende aflevering gaan we aan de inktvis!