‘Blue cheese bruschetta with raw grape and cranberry chutney’, zo noemt Vicky Hampton deze verleidelijke broodjes in haar kookboekje Working Lunch waar ik het gisteren over had. Een fijne combinatie. En dat gewoon op een doordeweekse woensdagse werkdag. Ze vertelt erbij dat dit geen echte (lees: lang sudderende) chutney is, maar gewoon eentje die ze zo door elkaar husselt, ‘rauwe chutney’ dus. Maar daarmee ook lekker fris, en past het mooi bij de pittige blauwe kaas. Een recept voor een onalledaags lunchrecept voor op kantoor.
Nodig voor 1 persoon
Voor de ‘rauwe chutney’:
grote tros rode/blauwe druiven, in vieren
handje gedroogde cranberries
½ rode ui, fijngehakt
½ Spaans pepertje, fijngehakt
1 eetl rodewijnazijn
1 eetl olijfolie
zout & peper
Voor de bruschetta:
flink stuk blauwe kaas
scheutje melk
ciabattabrood
Chutney: meng alle ingrediënten in een kom door elkaar ‘and leave them to get to know each other for as long as you can stand to wait – anywhere from a few minutes to overnight is fine’.
Verkruimel de blauwe kaas boven een andere kom, voeg een scheutje melk toe en roer met een vork tot het een smeuïge, smeerbare substantie is. (Mijn tip: haal de kaas op tijd uit de koelkast, dan gaat het een stuk makkelijker.) Snij het ciabattabrood in plakjes van anderhalve centimeter dik. Als je kantoor een broodrooster rijk is, rooster de sneetjes, anders niet. Verdeel het blauwekaasmengsel erover en garneer met de rode chutney.
Voor 1 persoon vind ik het overigens rijkelijk veel, maar je kunt natuurlijk makkelijk wat uitdelen aan danwel ruilen met je collega’s en al doende jezelf onsterfelijk populair maken.
Dit recept komt zoals gezegd uit het boek Vicky Hampton’s Working Lunch, lees hier mijn recensie.