Speciaal voor de bezitters van mijn kookboek Slim zónder pakjes & zakjes hierbij een suggestie voor een kerstmenu. Hoef je zelf niet meer te piekeren of te peinzen. Want natúúrlijk wil je komende feestdagen stralen en schitteren met gerechten uit dit puike boek. Zeg nou zelf. Maar wat o wat? Nou, bijvoorbeeld dit. Bijna geheel vegetarisch (en met een kleine aanpassing helemaal vegetarisch), maar dat zou ik er voor de carnivoren nou eens niet vooraf bijzeggen. Wedden dat er niemand iets mist?
Voorgerecht: Bietentaartjes met blauwe kaas (blz 46)
Een van mijn persoonlijke favorieten uit het boek, want a) doodsimpel, b) beeldschoon en c) nog heerlijk ook. What’s not to like?
Tussengerecht: Wontonravioli met aubergine en munt (blz 38)
Niks geen urenlang frutten met zelfgedraaid pastadeeg, deze ravioli is een truc-versie. Je moet er even voor naar de toko, voor van die kleine wontonvelletjes uit de diepvries, maar dan maak je ook in een handomdraai deze heerlijke deegkussentjes.
Tussengerecht: Geroosterde wintergroente met coquille (blz. 212)
Toch een beetje chefkokje spelen, maar het blijft allemaal ‘kleine moeite, groot effect’. Een bedje van fleurige ovengeroosterde groente, een mooi mootje coquille erop en dan een sierlijk stroopje eromheen. Wie het vegetarisch wil, vervangt de vis door een handvol geroosterde noten. Wat (blauwe) kaas zou er ook goed bij kunnen, bedenk ik me nu.
Hoofdgerecht: Hele bloemkool tandoori (blz. 62)
Nu eens geen rollade of kalkoen, maar een hele bloemkool uit de oven. Spectaculair en feestelijk. Serveer vooral met kruidige yoghurtsaus, raïta of tzatziki (alle drie op blz 238).
Bijgerecht: Zwarterijstsalade met courgette (blz. 99)
Een mooie mix van kleurtjes, en die zwarte rijst maakt het behalve lekker ook deftig. Al kan het natuurlijk ook gewoon met witte rijst.
Bijgerecht: Franse boontjes met tijm (blz. 168)
Een klassiekertje, deze. Handig: door bonen vooraf te koken en later pas weer in een klont boter warm te stoven met ui knof en tijm worden ze nog lekkerder ook.
Dessert:
Toetjes staan er niet in dit groentekookboek, maar wat dacht je van deze spectaculaire (en toch verbijsterend simpel te maken) Baked Alaska? En voor wie dat toch allemaal een tikkeltje te wild vind, heb ik deze elegante Stapeltaartjes met stoofpeer.
P.S. Wie mijn boek De Vrolijke Tafel heeft, vindt daarin natuurlijk een kant-en-klaar kerstmenu van blz. 220 t/m 233. En morgen doe ik er eentje uit Het Grote Zónder Pakjes & Zakjes Kookboek, beloofd! Wie geen boeken heeft (zijn die mensen er nog??) heb ik hier een volledig online kerstmenu. Voor wie toch gewoon als elk jaar gaat gourmetten, kijk hier voor mijn complete kerstgourmetserie (ook met veel vega).
P.S. 2: GEEN PANIEK! Hier staan mijn anti-kerststresstips.