Fijnproeversvariant
(4 personen)
Bereiden: 20 minuten
In de pan: 10 minuten (bouillon)
Een gerecht met verrassende contrasten, zowel in kleur (geel, rood en groen) als smaak: warme gamba’s met koude, zoete mango, pittige Spaanse pepers en frisse munt. Een feestelijk geheel, extra lekker door de zelfgetrokken bouillon van gambaschillen. Klik hier voor de eenvoudige, snellere variant.
Nodig:
750 g niet al te grote verse gamba’s (rauw, ongepeld)
2 mango’s
2 bosjes lente-ui
2 Spaanse pepers
1 citroen (alleen rasp)
handvol verse muntblaadjes
stukje verse gember (± 3 cm)
2 knoflookteentjes
1 sjalotje
1 glas witte wijn
scheutje Thaise vissaus
scheut (wok)olie
klontje boter
Bouillon:
- Breek de koppen van de gamba’s en pel het pantser eraf.
- Snij ze aan de bovenkant (‘de rug’) in met een scherp mesje en verwijder het zwarte darmkanaaltje.
- Smelt een klontje boter in een pan, samen met 1 fijngehakt teentje knoflook en 1 gesnipperd sjalotje.
- Doe alle schillen en koppen erbij en roer een paar keer goed om.
- Laat op middelhoog vuur circa 2 minuten even bakken. Het begint nu heerlijk te ruiken.
- Blus af met een glas water en een glas witte wijn.
- Breng aan de kook, zet iets zachter en laat 5 minuten pruttelen
- Giet door een zeef en laat de vloeistof op middelhoog vuur inkoken tot de helft.
Salade:
- Haal de gamba’s alvast uit de vriezer, zodat ze niet meer helemaal bevroren zijn.
- Snij de mango in blokjes en doe ze in een grote, platte schaal.
- Hak de gember en de knoflook fijn.
- Snij 1 Spaanse peper in mooie schuine ringetjes (decoratie), hak de andere fijn.
- Snij 1 bosje lente-ui in mooie schuine stukjes van 1 cm (decoratie), de andere in ringetjes.
- Rasp de citroenschil.
- Verhit wat (wok)olie in een wok of grote koekenpan.
- Doe de gember, knoflook en fijngehakte peper erin en schep even om.
- Voeg dan de gamba’s en de ringetjes lente-ui toe.
- Schep alles een paar keer om.
- Blus af met de bouillon en een scheutje vissaus.
- Nog even omscheppen en klaar (totale baktijd: niet meer dan 2-3 minuten).
- Doe de gamba’s inclusief saus bij de mango en schep alles goed door elkaar.
- Garneer met de rest van de pepertjes, bosui, muntblaadjes en citroenrasp.
Serveren: onmiddellijk.
Lekker met een glaasje prosecco of moscato d’asti (friszoete dessertwijn). Lunchgerecht: hou dan deze hoeveelheden aan voor 2 personen.
Dit is de korte versie van het recept. Zie de printversie (pdf) voor uitgebreide toelichting en extra tips!