Geen leuker boek dan een kookboek. Een van mijn favorieten bevat in weerwil van de huidige trend geen oogstrelende foto’s en de titel doet bovendien het ergste vrezen: De wetenschap in de keuken en de kunst om goed te eten van Pellegrino Artusi. Niets is minder waar. Dit is het leukste en lekkerste Italiaanse kookboek aller tijden, van een amateurkok met kritische blik, onderzoeksgeest en gevoel voor humor. Over crostini en pasta, maar ook gestoofde meerkoeten en die rare Fransen.
Amateurkok Pellegrino Artusi (1820 – 1911) vatte ruim een eeuw geleden het ambitieuze plan op om de vele verschillende keukens van Italië in kaart te brengen, maar niet nadat hij alle recepten eerst zelf thuis had uitgeprobeerd.
Hoewel de praktische waarde van het boek niet altijd even groot is (getuige de vele varianten op duif, meerkoet, kikker en pauw), staat het wel garant voor veel leesplezier. De recepten zijn namelijk gelardeerd met persoonlijke ontboezemingen, geestige anecdotes en ironische terzijdes. Hij maakt zich vrolijk over regionale eigenaardigheden en foetert naar hartelust op die rare Fransen met hun bombastische keukentermen. Ook schroomt hij niet te zeggen wanneer hij zelf zo zijn twijfels heeft over een bepaald gerecht.
Wat ik bijna zou vergeten te vermelden is dat het boek ook vele lekkere én uitvoerbare recepten bevat om meteen uit te proberen. Koopt allen dit boek en u zult zien dat de supermarkten binnen de kortste keren vol zullen liggen met lijsters en gestreepte zeebarbelen.
Pellegrino Artusi, De wetenschap in de keuken en de kunst om goed te eten, 49,95 euro