‘Iedereen lust appeltaart!’ aldus de achterflap van het nieuwe kookboekje Appeltaart. En inderdaad. Bij een verjaardag kun je je nooit een buil vallen aan een appeltaart en cafés kunnen legendarische beroemdheid verwerven met hun appelbaksels.
Zoek de verschillen: links is de versie zoals het boek in de catalogus staat, rechts zoals hij nu in de winkel ligt. Hee, hoe kan dat?
Toen de catalogus voor de boekhandel gedrukt moest worden, waren er nog geen appeltaarten gebakken voor het boek, laat staan gefotografeerd, en vroeg de uitgever of ze tijdelijk een foto van mijn eigen onvolprezen appeltaart met zuidvruchten (voor het recept zie mijn boek Alles uit de kast) mochten gebruiken. Tuurlijk!
Taartenwinkel
Het definitieve boek is nu getooid met ‘babypappeltaartjes’. Ik had zelf bij een dergelijke titel voor de voorkant eerder gekozen voor één stoere taart in plaats van twee minitaartjes. Zoals ene ‘Michiels appeltaart’ van bladzijde 43 met ferme parten appel, torenhoog en verleidelijk glanzend opgestapeld. Die lijkt sprekend op de taart van de taartenwinkel die ooit vlakbij mijn werk zat. Als je ‘s ochtends langsfietste, rook de hele straat naar warme appeltaart, onweerstaanbaar. En een reden om zo vaak mogelijk de collega’s te trakteren. Enfin, we dwalen af.
Van strudel tot mince pies
De taartenwinkel bestaat niet meer trouwens, dus bakken moeten we zelf doen. Dat komt goed uit, dit boek staat vol lekkere opties. Allereerst de basisappeltaart, waar de auteurs overigens bijzeggen dat er niet zoiets bestaat als ‘de’ appeltaart, want elke familie heeft z’n eigen recept. Bij hun basisrecept staan dan ook maar meteen 12 varianten, van walnoten tot ananas, van gedroogde cranberry’s tot bitterkoekjes. Wat kan er allemaal met appel? Veel. Cake, koek, plaatkoek, strudel, clafoutis, bread & butterpudding, mince pies en torta alla nonna bijvoorbeeld. Voorin het boek eerst wat praktische uitleg over de verschillende appelsoorten en hun effect op je taart.
Appeltaartmix
Plus tenslotte nog een tip van de auteurs: ‘Natuurlijk zijn er in de supermarkt prima kant-en-klare appeltaartmixen te koop; meestal is dit echter niet meer dan zelfrijzend bakmeel met suiker. Er staat een mooi plaatje op de verpakking en op de achterkant van het pak staat een recept dat niet kan mislukken. Wil je echter iets spannenders proberen, maak dan je eigen appeltaart!’
Inderdaad.
Morgen volgt het recept van de appel-frambozencrumble!
Jasmin Schults en Anaïsa Bruchner, Appeltaart, uitgeverij Becht, € 11,00, ISBN 9789023012481