Deze week is de finale van het BBC programma Great British Menu. Er zijn nog zeven chefkoks in de race voor het koninklijk lunchbanket over twee weken. Alles wat het programma de afgelopen weken soms zo ergerlijk maakte (oeverloze herhalingen, vooruitblikken en terugblikken) is nu verdwenen, want daar is simpelweg geen tijd meer voor. Hup, aan de slag met die pannen! The Magnificent Seven koken de benen uit hun lijf om de allerbeste regionale producten op het bord te toveren, al loerend over elkaars schouder. Bondgirl Jenny fladdert in bloemenjurkje overal tussendoor en zelfs de jury is helemaal opgebloeid. Na zeven weken dag in dag uitin dezelfde outfit te hebben moeten proeven, mochten ze nu eindelijk iets anders aan.
Er was één gerecht dat hoewel goddelijk lekker helaas afviel vanwege ‘niet Brits genoeg’, maar de jury was bereid naturalisatiepapieren in te vullen voor het gewraakte onbritse ingrediënt soft shell crab. Kom d’r eens om bij mevrouw Verdonk.
Gisteren waren er zeven voorafjes aan de beurt, morgen van half 8 tot 8 uur volgen zeven visgerechten. Woensdag de hoofdgerechten, donderdag de toetjes. Vrijdag volgt neem ik aan de uitslag. De jury geeft cijfers voor de gerechten, en het publiek mag vervolgens een stem uitbrengen op één van de beste drie.
Wat ik me nu afvraag, zou Queen Elisabeth nou stiekem ook kijken? Hopen dat het níet die geitenkaas wordt? Of dat met al die knoflook, brr? Wellicht stemt ze zelf mee via de website, of heeft dat uitbesteed aan een legertje lakeien? We zullen het nooit weten. Maar wat het ook gaat worden, het ziet er allemaal even mouthwatering uit…
Great British Menu, laatste week, elke werkdag van 19.30 – 20.00 uur op BBC2