Mail van Onno Kleyn: ‘Mag ik je oproepen tot een zwaar culinair offensief? Laten wij allen het komende jaar aandacht besteden aan platte peterselie. Overal en herhaaldelijk, te pas en te onpas.‘
Mijn reactie was meteen jaaaaa! Deze oproep is mij uit het hart gegrepen! Ik begrijp het nut van krulpeterselie in gefrituurde variant als begeleiding bij garnalenkroketten, maar dan ook alléén daar. Platte peterselie heeft veel en veel meer smaak, maar toch is het in de supermarkten, inclusief ‘s lands grootgrutter, nog allemaal krul wat er blinkt. En zo’n beetje overal in de provincie, naar ik hoor van ontredderde landgenoten. Foodbloggers, hier ligt een schone taak!
Nu woon ik zelf in culinair walhalla Amsterdam, en hier heb ik juist het idee dat élke groenteboer en groentekraam tegenwoordig platte peterselie heeft. Inclusief de Turkse/Marokkaanse winkels, want die weten al veel langer dat krulpeterselie een zinloze smaakmaker is. Die platte peterselie bovendien verkopen in lekker flinke bossen, niet in van die armetierige dure zakjes met drie takjes. Wat je overhoudt knip je fijn en bewaar je in een bakje in de vriezer: altijd handig.
Ook tijdens mijn kookworkshops kom ik nog regelmatig mensen tegen die nog nooit platte peterselie gezien hebben, en die ervan overtuigd moeten worden dat het echt heus geen koriander en ook geen selderij is. Probeer het zelf eens en proef het verschil! Tenzij je garnalenkroketten gaat bakken natuurlijk, maar dan moet je me even inseinen, want dan kom ik graag bij je eten.
Naschrift: inmiddels is er goed nieuws te melden!!!