• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

17 augustus 2006

Vorderingen kookboek Koken met Karin (2)

The plot thickens. Hier las je al deel 1, maar we zijn er natuurlijk nog niet. Teksten schrijven, tekeningen maken, mijn eerste boek begint steeds meer een kookBOEK te worden. Maar er dient natuurlijk ook te worden nagedacht over de vormgeving. Of om het eens lekker modern te zeggen, de look & feel van het boek. Hoe groot wordt het, en wat voor soort omslag? Een kekke ringband is makkelijk open neerleggen in de keuken, maar daar worden de boekhandels niet blij van (‘die houden niet van onleesbare ruggetjes’). Dus toch maar geen ringband. Iets met een stoffen omslag dan, met een theedoekruitje? En kan er geen leeslint in van rolladetouw? De wildste ideeën passeren de revue. Maar tussen droom en daad, u kent dat wel… Hoe de keuzes uiteindelijk ook uit gaan vallen, ik heb er vertrouwen in dat het mooi wordt!

Illustraties
Ik heb het tot nu toe steeds gehad over de recepten, maar een ander belangrijk onderdeel van mijn kookboek worden natuurlijk de illustraties. Daar heb ik gelukkig een iets ruimere deadline voor dan voor de teksten, maar toch is het alles bij elkaar een flinke berg tekeningen. Maar wat is er leuker dan in het zonnetje met een schetsboek tekeningen te bedenken voor je eigen kookboek? Eh, dan moet het zonnetje wel schijnen natuurlijk…

Handschrift
Voor mijn website Kokenmetkarin.nl schreef en tekende ik tot nu toe alle recepten met de hand en scande ze dan in. Dat zijn de pdf’s (printversies van recepten) die je via site kunt downloaden. Maar dat blijkt heel ouderwets. Voor het kookboek hoef ik geen tennisarm te riskeren, mijn handschrift gaat namelijk met behulp van een speciaal softwareprogramma gedigitaliseerd worden. Lang leve de vooruitgang. Daarvoor moest ik overigens wel eerst op een vel papier 4x het alfabet opschrijven, inclusief cijfers, leestekens en veelvoorkomende kookdingen als bijvoorbeeld graden Celcius (ºC), diameter van bakvormen (Ø) en persoonlijke stokpaardjes als ± en &. Vervolgens werd alles ingescand en omgezet in een heus lettertype. Ik heb net een eerste voorproefje gezien en het ziet er verbijsterend echt uit!


Pennen en papiertjes
Het manuscript met recepten voor mijn kookboek mag dan zijn ingeleverd, er gloort alweer een volgende deadline. Die van de illustraties. Dezer dagen teken ik dus de blaren op mijn vingers om alle recepten om te zetten in een visuele variant. De tafel ligt bezaaid met pennen in alle formaten, losse papiertjes, twee grote schetsboeken en vooral veel voorwerpen. Want hoe ziet een venkelknol er ook alweer precies uit? En drie verschillende paprika’s? Hoe zorg je dat een stukje zalmfilet er appetijtelijk uitziet in zwart/witte lijntjes? En zoveel mogelijk verschillende soepborden en –kommen voor de broodnodige variatie.

Ook komt het ‘Karin-poppetje’ op elke pagina terug. Daarvoor ben ik allerlei houdingen aan het uitproberen. Want hoe hou je met je ene hand een wok vast, en met de andere een fles olie? Zitten de vingers dan linksom of rechtsom? Nu weet ik toevallig uit betrouwbare bron dat zelfs veel kunstschilders moeite hebben met handen. Dat geeft de burger moed.

Jullie worden er toch nog niet moe van hoop ik? Hier ben ik namelijk weer over mijn kookboek dat nog altijd in wording is. Vormgever Joost Hölscher weet ondanks zijn kersverse vaderschap de tijd en creativiteit te vinden om me per mail te bestoken met allerlei covervoorstellen. Het formaat staat nog niet helemaal vast. Of toch wel? In ieder geval wordt het vierkant. En iets met veel rood. En graag met een ruitje. Maar wat voor ruitje? Nooit geweten dat er zoveel leuke ruitjes zijn! En hij blijft sleutelen aan het gedigitaliseerde handschrift, want dat is wellicht nog een tikje te regelmatig. Altijd wat.

Lees deel 3…

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

De koekjesfee

Wie is de chef? onverwachte hit

Oesterboek: Neem nu oesters

Vorig bericht: « Frambozen duur en onbekend
Volgend bericht: Zelf pruimenjam maken »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN