Vorige week was ik in Noord-Frankrijk bij vriendin Laura die 10 (tien!) pruimenbomen in de tuin heeft. Mudvolle bomen vol sappige paarse pruimen. En ze vielen er bij bosjes uit. Dat werd dus pruimenjam maken. Jam maken kan ik sinds mijn frambozenepisode als de beste. Omdat ik veel mailtjes krijg over pruimenjam hierbij nog wat extra tips:
Pruimen goed wassen, doormidden snijden en pit verwijderen. Dan eventueel nog een keer halveren, maar maak ze niet te klein. Schil vooral níet verwijderen. Dat is krankzinnig veel werk, maar bovendien geeft de schil juist een mooie rode kleur aan de jam. Als je paarse pruimen hebt althans. De reepjes schil worden helemaal zacht dus zijn prima eetbaar en zien er ook nog leuk uit in de pot.
Handig: gebruik een trechter voor het vullen van de jampotten. Bijvoorbeeld zelfgemaakt van de bovenkant van een plastic waterfles. Dat scheelt een hoop geklieder.
Hardheidstest: zet een schoteltje in de vriezer en laat een klodder gloeiendhete jam (na 5 minuten flink borrelen) eropvallen. Als het meteen stolt tot jam (lees: je kunt er met je vinger op duwen, het loopt niet meer in een straaltje van het schoteltje af) dan is de jam klaar en kun je in potjes gaan gieten. Zoniet: langer laten koken.
Nog meer handige jammaaktips op een rijtje.