• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

27 oktober 2006

Topkok aflevering 1

Gisteravond ook gekeken naar de eerste aflevering van Topkok? De deelname van Robert Kranenborg en Joop Braakhekke beloofde veel goeds maar de combinatie met Talpa, Caroline Tensen en sponsor Albert Heijn deed het ergste vrezen. Het viel niet mee. Een afgeraffeld, liefdeloos programma gemaakt door mensen die kennelijk niets met eten hebben.

Satéprikker
Tien kandidaten/amateurkoks moeten in acht weken strijden om de titel ‘Topkok’. Juryleden Kranenborg (‘Ik let op snijtechnieken’) en Braakhekke (‘Ik op presentatie en smaak’) kregen weinig kans om hun expertise te tonen. Af en toe was er een interessante glimp, wanneer ze boven de pannen gingen hangen. ‘Waarom doe je zo ingewikkeld met een stukje citroengras en neem je niet gewoon een satéprikker?’ of ‘Is het vuur wel heet genoeg?’

Tijm in plastic
Uiteraard diende er geshopt te worden bij sponsor AH, waarbij mandjes, huismerken en vooral het scannen en afrekenen bij de kassa uitgebreid in beeld kwamen. Kandidaat Oscar rook nog even ‘hmm lekker’ aan een plastic zakje met tijm. Er moest gekookt worden met mager rundergehakt, witlof en witte rijst. Mager rundergehakt is een zinloos product zonder kraak of smaak, bedacht door en voor mensen die niet van eten houden. Een product waar een zichzelf respecterende topkok nooit mee zou werken. Maar ja, de sponsor hè.

Eitje
En wat zeg je dan als jurylid? Dat mager rundergehakt een uitdaging is omdat het ‘moeilijk is om smakelijk te krijgen’. Grappig moment: Kranenborg viel even uit zijn rol, of beter gezegd, viel terug in zijn échte rol van topkok. Hij vertelde lyrisch dat eieren pocheren het beste gaat met een dagvers ei, zó van onder de kip vandaan. Alsof ze die in de supermarkt ooit verkopen.

Hup hup hup
Waarom zijn commerciële zenders altijd panisch voor de zappende kijker? Om dreigende verveling voor te zijn, wordt het programma opgeknipt in talloze ministukjes. Eerst eventjes de schriftelijke voorrondes (wat voor vragen dan?), dan hup de kookvoorrondes (wat werd er eigenlijk gemaakt?), vervolgens een bliksembezoek bij de twee uitverkoren kandidaten thuis (‘Hallo welkom!’, blik op de blinkend schoon gepoetste keuken en de kandidaat die in een kookboek bladert) en ook nog Joop Braakhekke die even langsgaat bij een witlofteler en ultrakort (en dus onbegrijpelijk) laat zien hoe hij z’n witlof het liefst kookt. Pfff, is u daar nog?

Buurvrouw
In een programma van een half uur, min 10 minuten commercials, min shoppen bij AH, min bovenstaande onzin-itempjes, dan blijft er inderdaad heel weinig tijd over voor koken. Laat staan voor de afgewogen beoordeling van de jury, die zo gemonteerd was dat ze vrijwel meteen ‘We zijn eruit’ zeiden tegen Caroline Tensen. Die ongetwijfeld heel gezellig is als buurvrouw, maar niet thuishoort in een kookprogramma wanneer ze niet verder komt aan inhoudelijke bijdragen dan ‘Helemaal goed’, ‘Het is niet makkelijk’, ‘Leuk hè, al die pottenkijkers?’.

Kortom, Nederland heeft nog altijd geen volwaardig kookprogramma op televisie. Ik wacht maar weer op de nieuwe serie Masterchef bij de BBC.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Great British Menu

Kookboek Kokende vrouwen

Puberkookboek Ga koken

Vorig bericht: « Topkok nieuw televisieprogramma
Volgend bericht: Sonoma Dieet »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN