In het kielzog van Jamie Oliver worden onder de noemer ‘Jamie & friends’ ook de boeken van zijn boezem-‘mates’ in het zonnetje gezet. De Nederlandse uitgever bezweert dat het echt heus waar geen marketingtruc is, maar dat ze daadwerkelijk hartsvrienden zijn. Matt Skinner van de wijnen slaan we even over want we gaan meteen door naar Jimmy Doherty’s boek Eten van Jimmy’s Farm. Kijkers naar het gelijknamige tv-programma kennen deze charmante varkensboer al. De eeuwige optimist ondanks alle kommer en kwel van het startend boerenbestaan. Zijn boek is een verzameling van eenvoudige recepten en heel veel informatie en tips over zelf kippen houden, voedsel uit de wilde natuur en het maken van een kampvuur.
Jimmy’s Farm
Jimmy Doherty was wetenschapper (iets met insecten) toen hij besloot zijn leven een drastische wending te geven. Geen bed&breakfast in Zuid Frankrijk, maar het fokken van een zeldzaam varkensras, de Essex Pig, ten behoeve van een eigen scharrelworstslagerij. Met zijn vriendin Michaela betrekt hij een boerderij-ruïne annex caravan in Suffolk waar het altijd regent, de modder welig tiert en de fokberen maar niet willen fokken. En temidden van dit alles blijft Jimmy schier optimistisch.
Jimmy versus Jamie
Met gaten in zijn kleren, modderzwarte handen en kniediep in de modder naast een zieke zeug lijkt hij in alles het tegendeel van zijn vriend annex geldschieter Jamie. Die typische stadsjongen, met zijn scooter, zijn voorkeur voor authentieke Italiaanse producten uit kleine exclusieve delikatessenwinkeltjes en zijn volgens eega Jools maniakale voorkeur voor de juiste haargel.
Ratrace
Tussen alle ups en downs van het boerenbestaan vond Jimmy kennelijk nog ergens tijd voor het schrijven van een boek. Een kloek geval ook nog eens, van 320 pagina’s. Eten van Jimmy’s Farm bevat ‘biologische gerechten van een moderne boer’, maar is vooral een ode aan het goede leven, het ontsnappen aan de ratrace.
Dierenwelzijn
Jimmy vertelt uitgebreid over zijn ervaringen met zijn eigen vee en geeft veel uitleg over dierenwelzijn en de praktijken van de bio-industrie. Maar uiteindelijk gaat het boek vooral over smaak, want laat daar geen misverstand over bestaan: uiteindelijk belanden alle beesten in de pan. Het boek bevat een schat aan informatie over vlees. Wat bepaalt de smaak van varkensvlees, waarom moet er een stuk vet aan (en smaakt het fraai ogende, supermagere supermarktvlees naar niks)? Hoe zit een varken/lam/rund precies in elkaar, welk stuk vlees zit waar? En wat is precies het verschil tussen een wilde eend en een tamme eend? Kijk, dáár heb je nou wat aan.
Vlierbloesembeignets
Het landleven houdt niet op bij de heg. Zelfs het snijden van een wandelstok en het maken van een kampvuur doet Jimmy uit de doeken. En hoe je zelf in alle seizoenen voedsel kunt vinden in de natuur, van bosaardbeitjes tot paddestoelen tot vlierbloesem, die dan weer tot beignets wordt verwerkt. Verder nog een verzameling ‘ouwewijventips’. Rozemarijnthee tegen kater. Halve aardappel in de broodtrommel houdt je brood vers.
Poezelige koe
De gerechten zijn eenvoudig en de fotografie is navenant zonder poespas. Maar wat ziet het er lekker uit, die geroosterde kip aan het spit met rozemarijn-tijmboter, de worstjes op allerlei manieren en zelfs de doodgewone shepherds pie. En tussendoor sta je al bladerend ineens oog en oog met een poezelige koe die vanonder haar fluwelige wimpers haar eigen interpretatie van de Mona Lisa ten beste geeft.
Eigen moestuin
Na het lezen van dit boek wil je acuut zelf ook kippen gaan houden en een moestuin aanleggen. Je kunt met de tips van Jimmy meteen aan de slag. Maar niet elke lezer hoeft van hem meteen te gaan boeren. Als je scharrelvlees koopt of wat potjes kruiden op je vensterbank zet is Jimmy al gelukkig. Als stadsbewoner op vijfhoog begin ik maar eens met jam maken.
Jimmy Doherty, Eten van Jimmy’s Farm, Culinaire Boekerij € 27,50