Morgen ben ik de hele dag onder de pannen. En wel in het Twentse Diepenheim, dat bekend staat om zijn vele galerieën en zijn prachtige omgeving. Niet dat ik daar veel van mee zal krijgen. Samen met 9 andere culinaire proefpersonen gaan we namelijk gerechten proeven waarmee een béétje culisnob liever niet betrapt wil worden in de rij voor de supermarktkassa. Waar hebben we het hier over? Kant-en-klaarmaaltijden! Maar het is voor een goed doel, de nieuwe editie van de Culinaire Almanak.
700 producten
In dit vorig jaar verschenen boekwerk deed Will Jansen (tevens hoofdredacteur van bouillon! magazine) verslag van bijna zevenhonderd met twee secondanten geproefde culinaire producten uit de supermarkt. Van olijfolie tot mosterd, van kaas tot blikjes sardines. Dit jaar wordt de almanak uitgebreid met proeftesten van ruim 200 kant en klaarmaaltijden. “En dat kun je niet met drie man”, aldus Jansen met gevoel voor understatement.
CV’s
Tot zijn verrassing reageerden er vele proefkandidaten op zijn oproep. Complete CV’s werden zelfs toegestuurd, en niet door de minsten: professoren, artsen en directeuren deden een gooi. En dat terwijl hij de proeverij toch echt niet rooskleurig had voorgesteld (‘Gelooft u me: zelfs al is het doel slechts proeven, na –tig maaltijden taal je niet meer naar eten.’). Enfin, ik behoor tot de happy few. Het belooft een interessante dag te worden. Wordt vervolgd!