• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

13 maart 2007

Kookboek Superchic vegetarisch

Aan vegetarisch eten heeft lang een geitenwollensokkenimago gekleefd. Moeilijk gedoe met tofu en linzen. Taaie, heavy maaltijden die je niet voor je plezier wegstouwt. Die tijden zijn gelukkig voorbij. Nu steeds meer mensen (mede dankzij gekke koeien, griepvogels, pestvarkens en leeggeviste zeeën), al is het maar een dagje, zonder vlees of vis willen, verschijnen er ook steeds meer leuke vegetarische kookboeken.  Neem bijvoorbeeld Superchic vegetarisch. Volgens de achterflap is dit het 61e vegetarische kookboek van de Engelse Rose Elliott. En dat in 30 jaar tijd. Snel rekensommetje: dat zijn dus 2 boeken per jaar. Holy moly.

Decadent
Dit is naar eigen zeggen wel haar eerste ‘decadente’ kookboek. Met luxe, bijzondere gerechten, verrassend en ‘met wow-factor’. Dat superchic moet je trouwens niet al te letterlijk nemen. Geen haute cuisine torentjes met overal truffel. Sowieso denk je bij luxe ingrediënten eerder aan kreeften en ganzenlever dan aan pastinaken en pompoenen. Chic betekent voor Elliott ook ‘vertrouwen, gemak en zonder inspanning’. Wie wil dat nu niet?

Eet-mij!-fotografie
Opvallend zijn meteen al de paginagrote foto’s waarbij de glanzende granaatappelpitjes zo je mond in willen springen en je de neiging krijgt om wat bloem van de ravioli af te vegen. De komijnzaadjes in het taartdeeg zijn larger-than-life, en de glanzende wortels (2 pagina’s breed) smeken ‘eet mij, eet mij!’. En dan heet nota bene alleen het hoofdstuk hoofdgerechten ‘Oogverblindend’. Neem nou de bloody marygeleitjes. Ik geloof niet dat ik ooit aandrang heb gevoeld tot het drinken van een bloody mary, en gelei vind ik vaak maar een vaag glibberig gedoe, maar de bolglaasjes met de bloody marygelei zien eruit om onmiddellijk leeg te willen lepelen.

Dubbelop
Het duurde even voor ik de titelstrategie doorhad. Bij elke pagina staat steeds bovenaan, in hardnekkig hoofdletterloze drukletters, de naam van het gerecht (Gerookte tofu met pinda’s en kokosrijst) en daaronder en half er doorheen in grote, zwierige grijze handgeschreven letters de drie voornaamste ingrediënten ‘rijst chilipeper kokos’. Omdat de titels al zo uitgebreid zijn, is het een beetje dubbelop. Alleen de bonentaart heet gek genoeg alleen kortweg ‘bonentaart’ terwijl er ook tomatensalsa, kaas, avocado en tortillachips aan te pas komen.

Aardappels-groente-vlees
De indeling van het boek begint traditioneel met een onderverdeling in voorgerechten, hoofdgerechten en nagerechten. Zeker wij, met onze traditie van aardappels-groente-vlees vinden vegetarische hoofdgerechten vaak lastig. Want met alleen aardappels en groente heb je ineens een heel kaal bord. Hoewel Italianen anders over de indeling denken, vind je hier een serie hele fijne pasta’s en risotto’s (zelfs met theegerookte kastanjes!). Maar ook allerlei hartige pannenkoekjes en hartige taarten, maar dan verrassend met rijst, kikkererwten of bonen in het deeg.

Buitenfähig
Na de toetjes volgt een hoofdstuk ‘al-fresco-etentjes’ wat niet zozeer slaat op barbecuerecepten, maar op simpele en informele gerechten. De logica daarvan ontgaat me eerlijk gezegd een beetje. Waarom is een aardappel-wittetruffeltaart simpeler of meer buitenfähig dan een kikkererwtentaart met geroosterde groenten uit het ‘gewone’ hoofdgerechtenhoofdstuk? Maar lekker ziet het er allemaal zeker uit, dus hier past geen kniesoren.

Partytime!
Tenslotte een verzameling hapjes, de ene nog mooier dan de andere. Mini-tarte tatins van wortel en kardemom, de eenhapstortilla’s met kerstomaatjes, de minimuffins met feta. Ja! Ja! Risotto met tuinbonen en munt lijkt me daarentegen nou helemaal niks voor een feestje. Juist risotto moet je à la minute bereiden – het laatste waar je tijd of zin voor hebt met een huis vol borrelende gasten….

Toverdal
Achterin het boek vind je een verklarende woordenlijst, van agaragarpoeder (aan elkaar ziet dat er trouwens onuitspreekbaar uit) en kaffirlimoenblaadjes tot umeboshipasta en wakamezeewier. Ik had eerlijkgezegd nog nooit gehoord van toover dal, wat associaties oproept met sprookjes, zeven dwergen en ruisende beekjes, maar wat een kleine peulvrucht blijkt te zijn. Goudkleurig, dat dan weer wel, dus toch nog een beetje magie. Ook handig: naast een gewone alfabetische index is er ook een pagina met menu-ideeën. Van bbq tot gezinsmaaltijd, van impromptu diner tot romantisch souper.

Rose Elliot, Superchic vegetarisch, Culinaire Boekerij, € 22,95

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Groentebouillon van restjes

Aardappelgratin met boerenkool

Hoge Hakken Lekker Vega

Vorig bericht: « Braun citromatic miskoop
Volgend bericht: Masterchef finale 2007 »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN