• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 artikelen

18 oktober 2007

Green & Black’s chocoladerecepten

Een boek dat tot ‘Beste chocoladeboek van de wereld’ is bekroond, dat maakt natuurlijk nieuwsgierig.
Green & Black’s is een Engels chocolademerk, in Nederland te koop in natuurvoedingswinkels, dat zestien jaar geleden werd opgericht uit idealistische motieven. Lekkere, fair trade biologische chocola gemaakt van cacao geteeld zonder chemicaliën of kunstmest door kleine cacaoboeren die er een eerlijke prijs voor krijgen. Dat was in 1991 nog alleszins wereldnieuws. Green & Black’s Chocoladerecepten moest het ultieme chocoladereceptenboek worden.Met recepten die door de jaren heen zijn toegestuurd door fans van het chocolademerk danwel losgepeuterd bij chefs. Dit alles opgetekend door de Zuidafrikaanse Caroline Jeremy, die volgens de achterflap eerst voor een soepfirma werkte en twee soepkookboeken schreef, maar ‘Koken met chocola bleek veel uitdagender dan het koken van soep’. Dat haalt je de koekoek.

Dambordcake
Het is een opvallend groot boek, met zowel mat als glanzend zwarte kaft en gek genoeg een blauw accent, geen groen. Zelfs op de vroege ochtend is dit een boek om bij weg te kwijlen. Oogstrelende foto’s zoals die van de dambordcake (krijg ik dat thuis ooit zo mooi?). De gerechten zijn enorm close-up gefotografeerd waardoor een bescheiden mango-sinaasappelsoufleetje ineens een compleet flatgebouw wordt. Tussen de recepten door ook weer extreme close-ups, verdeeld over twee pagina’s, van het productieproces van cacao. Van cacoapeulen via nijvere plukkers tot een regenwoud-panorama.

De kom uitlikken
De ondertitel luidt dan ook ‘Van cacaoboon tot muffins, mousses en moles’. Waarbij ook in het boek gemakshalve vanuit wordt gegaan dat iedereen kennelijk weet wat mole is. De indeling is (zoals in veel kookboeken) ook hier weer ondoorgrondelijk. Hoofdstukken dragen titels als ‘Tijd om te schitteren’, ‘De kom uitlikken’, ‘Zondig’ of ‘Zorg voor verrassingen’.  Als de recepten waren omgehusseld, had niemand het gemerkt.

Zoet en hartig
Veel zoet en een beetje hartig, zoals Toscaanse zoetzure gestoofde haas en Zweedse lamsstoofpot met chocola en koffie. Qua moeilijkheidsgraad zeer gevarieerd, van eenvoudig tot complex, waarbij ook het verantwoord tempereren van chocolade aan de orde komt. Verrassingen genoeg: gefrituurde ijsballen met chocolade-notenijs, chocolade-courgettebrood en chocolademousse met citroengras.
En tussen de bedrijven wordt er natuurlijk schaamteloos reclame gemaakt voor het paradepaardje van de firma, de Maya Gold chocolade, waar ik – zo werkt het dan ook wel weer – zo langzamerhand razend nieuwsgierig naar ben geworden.

Caroline Jeremy, Green & Black’s Chocoladerecepten, uitgeverij Fontaine, was € 22,50, nu afgeprijsd naar € 6,90

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Mug cake – maar dan heel anders

Jamie’s Kookrevolutie

Kookboek 100 recepten met de blikopener

Vorig bericht: « Kookboek Kookschrift voor feestdagen
Volgend bericht: Kookboek Restaurants van Amsterdam »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Vega zónder pakjes & zakjes € 26,99
  • Cover De makkelijke keuken De makkelijke keuken € 24,99 € 15,00
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Slim zónder pakjes & zakjes € 24,99
  • ovenhandboek Het grote ovenhandboek € 24,99

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN