• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

1 november 2007

Spitskolenexcursie

‘k Heb hele grote bloemkolen, bloemkolen, oh wat zijn ze groot’. Luid zingend vertrokken we (lees: een kleine maar fijne selectie van culinair journalisten) naar het zonnige Noordhollandse ‘t Veld voor een heuse kolenexcursie. Het was weer hoog tijd voor wat educatief verantwoord veldwerk. Alleen bleek bij aankomst bij boer Ad de Boer (what’s in a name) dat hij geen bloemkolen had. Wel sluitkool, wat de vakterm is voor dichte bonken als witte en rode kool maar ook de iets frivolere, en erg booming, spitskool. Maar hij teelt ook aardappels en tulpenbollen. Een leerzame ochtend waarin volop agrarische begrippen over ons werden uitgestort, zoals aardappelmoeheid, doorwas, opdrachtige grond, vruchtwisseling 1 op 3 en niet te vergeten de groene perzikbladluis.

Specialiseren
Arie de Boer startte in 1956 vanuit een klein stolpboerderijtje en een stukje land met een scala aan producten. Rode kool, witte kool, uien, witlof, rode bieten, winterpeen, irissen en tulpen. Inmiddels hebben zijn zonen Ad en John, twee nuchtere boomlange veertigers, de zaak overgenomen en is er een hoop veranderd. Om te beginnen hebben ze het assortiment flink teruggebracht en zijn ze zich gaan specialiseren in de eerdergenoemde drie hoofdsoorten, om tegen de laagste kostprijs te kunnen werken.

Loempiaatjes
Verder heeft de moderne tijd zijn intrede gedaan in de vorm van computergestuurde zuurstofarme koelcellen en ingenieuze bewerkings- en verpakkingsmachines. Er is voor de snackindustrie zelfs een speciale ontstronkmachine aanwezig die alvast de taaie stronk uit de witte kool haalt, zodat de loempiabedrijven er vervolgens makkelijker reepjes van kunnen snijden. En waar vroeger de hele familie bijsprong, zijn inmiddels de Poolse hulptroepen gearriveerd. In de kantine blijken ze zelfs hun eigen peper en zout te hebben meegenomen uit het vaderland.

Melige koolluis
Al snel wordt duidelijk dat het vak van agrariër nog zo eenvoudig niet is. ‘Het weer laat zich niet sturen’ om te beginnen, en zowel temperatuursverschillen als droogte en regen zorgen voor meer of minder kiemkracht, groeistoornissen, en niet te vergeten insecten. Ondanks steeds ingenieuzere zaadveredeling liggen met name luizen en rupsen altijd op de loer. Ze hebben weliswaar idyllische namen als de groene perzikbladluis en de melige koolluis, maar ze zijn lastig te bestrijden en brengen ook veel virussen over. Daarom telen de gebroeders De Boer circa 10 verschillende koolrassen, qua risicospreiding, ‘want de ene is vatbaar voor dit, de ander voor dat’, aldus Ad. En insecten zijn slimme beesten: de lekkerste, zoetste kolen weten ze als eerste te vinden.

Field man
Ad de Boer: ‘Het werk is erg veranderd. Vroeger had je je handen in de grond, nu ben je veel meer bezig met mensen aansturen. Dan is het soms wel lekker om even rustig met de fiets naar een perceel te fietsen.’ Hij noemt zichzelf een field man. Bemesten en spuiten, dat is zijn taak. Maar daar komt geen automatisme aan te pas. Dagelijks gaat hij kijken en afwegen wat er moet gebeuren.

Knieën in de klei
Ook het plukken blijft mensenwerk. Met je knieën in de klei dus en kooltje voor kooltje lossnijden. Waarom dit tijdrovende handwerk? Vooral spitskolen zijn kwetsbaar, en moeten dus liefdevol benaderd worden als je ze tenminste lang wilt bewaren. Over bewaren gesproken: vroeger werden de kolen in een immens grote berg opgestapeld, dat moet een machtig mooi gezicht zijn geweest.

Morgen: een fotoreportage.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Culinaire Almanak

Herman

Aardbeienproeverij

Vorig bericht: « Kookboek Olijfolie
Volgend bericht: Spitskolenexcursie, nu met foto’s »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN