Het ligt zo voor de hand, dat het gek is dat er nog niet eerder een kookboek van verschenen is. Of ik moet me vergissen natuurlijk. Maar die omissie is nu verholpen. Zojuist verscheen het kookboekje Tarte Tatin, geheel en al gewijd aan, inderdaad, de beroemde omkeertaart. Met niet alleen de onvermijdelijke appel-oerversie van de naamgevende Franse gezusters, maar ook met andere zoete vullingen. En ook verheugend veel hartigs. Toepasselijk geschreven door twee dames, geen zusters weliswaar, maar toch. Anaïsa Bruchner en Jasmin Schults runnen samen een cateringbedrijf en noemen zichzelf De dames in de keuken. Een boek waar een béétje lekkerbek glimmende oogjes van krijgt.
Mooi bros deeg
Wat is nou het onweerstaanbare van een tarte Tatin? Simpele ingrediënten die eerst gebakken worden, gaan karamelliseren en daarmee heel intens van smaak worden. Plus een deegkorst die niet klef wordt, maar juist mooi bros blijft omdat de natte ingrediënten eronder liggen. De traditionele korst is van pat ebrisee, waar de dames uiteraard het recept van geven. Maar ook van zelfgemaakt roomboterbladerdeeg. Even een klusje met veel rollen en vouwen, maar wel erg lekker. En anders mag ´gewoon´ kant-en-klaar bladerdeeg uit de vriezer ook van de dames.
Pompoen met chorizo
Eerst een scala aan appelvarianten, met gember, met peer en met spek en stroop. Maar ook ananas, banaan, rabarber, tuttifrutti, ja zelfs zoete wortel, kaneel en rozijntjes. De hartige varianten zijn minstens zo leuk. Wordt het vanavond die met pompoen, chorizo en gekonfijte knoflook, die met paprika, gebakken eitje en tabasco of toch maar die met aardappel, spek en emmentaler?
Alles omkeren
Na verlekkerd doorbladeren van dit kek vierkante boekje zijn twee dingen duidelijk. Ten eerste dat je alles kunt omkeren. Ten tweede dat een tarte Tatin, hartig danwel zoet, simpel te maken is. De recepten beslaan zelden meer dan een paar regels, waarmee zelfs niet-doorgewinterde koks snel van hun drempel- danwel koudwatervrees af zijn.
Jasmin Schults en Anaïsa Bruchner, Tarte Tatin, uitgeverij Becht, € 11