Het najaar is traditioneel het jaargetijde van de vallende blaadjes, sluimerende herfstdepressies, regenpakken én nieuwe kookboeken. Op de boekenbeurs Manuscripta (voorheen Vers van de Pers) waren niet alle, maar wel veel Nederlandse uitgeverijen aanwezig. Wat kunnen we dit najaar zoal aan lekkers verwachten? Een kleine bloemlezing.
Na Kook met Jamie wordt het nu Eet bij Jamie. In Jamie Olivers nieuwe kindje, Thuis bij Jamie, is zijn gezin, dat altijd al sterk in de tv-programma’s en boeken figureerde, nu officieel tot de voorgrond verheven. Het boek verschijnt op 11 oktober in een eerste oplage van 50.000 exemplaren, en in november komt Jamie himself naar Nederland voor een publiciteitsoffensief. Ook het Nederlandse culikijkcijferkanon, Herman den Blijker, komt met een nieuw boek, kortweg Herman! geheten. Een boek met als ondertitel ‘Kijken, knijpen, voelen, ruiken, proeven, koken eneten’.
Fröbelboek
De never-a-dull-moment ADHD-kok Pierre Wind, toch vooral bekend van het grote gebaar, komt verrassend genoeg met een fröbelboek over versieren en garneren: De kers op de appelmoes. Over zoet gesproken, James Martin, ‘de zoetste chef van Engeland’, zag ik laatst in een leuke toetjesserie op tv, hoog tijd dat zijn boek Desserts nu in vertaling uitkomt.
Boterkoek met muisjes
Op de beurs liep ik letterlijk Yolanda van der Jagt en haar kersverse baby Jip tegen het lijf. Na haar heerlijke Lekker Hollands kookboek (5000 exemplaren inmiddels verkocht) komt ze in oktober met twee Kookschriften, eentje met recepten voor elke dag, de andere voor feestdagen. Onmiskenbaar het begin van een serie. Ze had voor de gelegenheid Jipkoeken gebakken, boterkoek met muisjes, die ook al figureren in een ander boek van dezelfde uitgever, Nieuwe hoge hakken in de keuken. Deel 1 van deze ‘kitchen chikcklit’ deed het vorig jaar zo goed, dat een 2e deel logisch leek, overigens net als voor de mannenversie, waarvan deel 2 Nog beter koken met de perfecte kok gaat heten. Tja, met die overtreffende trap was het vast lastig om een nieuwe titel te verzinnen.
Lekker ding
Uitgeverij Gottmer komt met verleidelijke titels als Brownies (ter plekke wel drie exemplaren van die heerlijk zompige met frambozen en witte chocola opgepeuzeld), Tarte tatin (zoet én hartig) en, voor de handige voorraadkok, 100 recepten met de blikopener. De Foreign Media Group doet eigenlijk niet aan kookboeken, maar voor lekker ding Ramon Beuk maken ze graag een uitzondering in het damesfonds. Verder zag ik een prachtig olijfolieboek van Manfred Meeuwig, een kunstzinnig gefotografeerd stap-voor-stapboek met klassiekers getiteld De Kookschool en ben ik benieuwd naar de multicultirecepten van 20 verschillende nieuwe landgenoten in Melting Pot.
Eetbare fictie
Ook bij de afdeling fictie viel er van alles aan eetbare titels te scoren. Van een poëziebundel met als titel Het geluk van erwtensoep tot de roman Het beste wat een croissant kan overkomen – nog nooit van gehoord maar ‘al 1 miljoen exemplaren verkocht’ en zelfs een complete serie Culinaire Memoires. Bij het vertrek struikelde ik bijkans over een grote stapel gratis romans Rode schoenen van Joanne Harris. Het vervolg op Chocolat, lachte de nijvere uitgeverijdame. Ook maar meegenomen dus. Dan heb ik wat te lezen in blije afwachting van het schip met recensie-exemplaren.