Mister Ooijer heet eigenlijk gewoon Jan (van Rongen), maar onder zijn nom de plume schrijft hij al sinds 1995 op zijn persoonlijke website. Omdat er steeds meer blogging-achtige stukken op kwamen, heeft hij sinds voorjaar 2005 een apart weblog. Ook hier doet het probleem van veel foodbloggers zich voor: niet kunnen kiezen. ‘Tja, ik ben een zeer rechtlijnige beta,’ aldus Jan, ‘als ik één zo’n recept zou hebben zou ik dat toch elke avond ook willen maken?’ Maar ik ben voor deze foodbloggersmarathon inmiddels onverbiddelijk. Wordt het de garnalenquiche, prei met hazelnoten of mosselen? Neen, uiteindelijk valt de eer toch te beurt aan het Konijn in een saus van sinaasappel en Marokkaanse kruiden.
Favoriet
Jan: ‘Ik maak een blog omdat ik zelf kook en de recepten voor mijzelf wil bewaren. Ik schrijf zelfs geen recepten voor een breed publiek denk ik, al weet ik dat er mensen zijn die mijn recepten wel maken.’ De keuze is lastig. Zijn zussen hebben verschillende succesrecepten benoemd, maar ook mosselen blijken zeer favoriet in huize Ooijer. ‘Maar ik blog er niet zo heel vaak over, want ik maak ze meestal uit de losse pols’. Maar omdat het toch maar één recept mag zijn, wordt het de favoriet van dit ogenblik: konijn in een saus van sinaasappel en Marokkaanse kruiden. ‘Overigens is dat recept wel weer heel typerend voor mijn stijl van opschrijven, want de hoeveelheid konijn is voor 4 porties, maar de hoeveelheid groente maar voor twee personen. Zo had ik het nu eenmaal gemaakt.’
Waarom foodblogger?
Jan: ‘Ik kookte altijd al in het weekend – soms ook voor kennissen en familie, maar sinds de kinderen in 2003 op zichzelf gingen wonen kook ik anders, vaker, en veel meer nieuwe dingen. De weblog is deels mijn aantekeningenboekje, deels gewoonte en deels– nou ja een beetje verslavend.
Ik kook nu al bijna drie keer per week, en binnenkort, als ik met de VUT ga over een maand, zal het nog wel wat vaker zijn. Dus ik ga ook nog wel even door met de blog. ‘
Favoriete foodblogger
‘Klary Koopmans, maar dan vooral wat ze op eGullit zet, en bijvoorbeeld de laatste bijdrage, een hilarisch verslag van twee foodbloggers die iets maken wat ze nog nooit gegeten hebben.’