Edith Dourleijn zet als sinds 1999 haar favoriete recepten online in een digitaal kookboek, maar ruim drie jaar geleden begon ze ook erbij te vertellen wat ze dagelijks eet of welke recepten ze nog eens wil uitproberen. Dat alles leidde tot Eediete’s digitale keuken, en daarin gebeurt een hoop. Wellicht daarom dat mijn foodbloggersmarathonvraag naar haar favoriete recept ook hier weer voor handen in het haar zorgt. Voor Edith geldt namelijk steevast dat haar allerlaatste smakelijke gerecht datgene is wat ze van de daken zou willen schreeuwen. Maar enfin, het werden uiteindelijk haar veelgelezen slagroomtruffels.
Slagroomtruffels
Edith: ‘Eén van de recepten op mijn blog waarop ik regelmatig een nieuwe reactie krijg is die van de slagroomtruffels. Na mijn eerste poging om ze te maken had ik nog veel vragen die ik op mijn blog aan mijn lezers stelde. Daarop kwamen zoveel goede tips, dat ik ook over mijn tweede poging blogde. En inmiddels wordt het echt tijd voor een derde poging! Dit is nu precies dat ik het leuke van bloggen vind: dat mensen reageren op wat je schrijft en je daarbij ook verder kunnen helpen. Dus dat het niet alleen maar één-richtingsverkeer is. Daarom niet echt een succesrecept, maar veeleer een uitnodiging aan de lezers om hun successen (en eventuele mislukkingen) bij het maken van slagroomtruffels te delen.’
Waarom foodblogger?
Voor Edith was de stap om te gaan foodbloggen niet zo’n hele grote, ze had immers al jaren een website met haar favoriete recepten. Maar die had ze zelf in HTML opgebouwd en leende zich niet voor snelle en regelmatige updates. Edith: ‘Toen het bloggen in zicht kwam, en vooral met programma’s als WordPress kinderlijk eenvoudig bleek, ben ik uit nieuwsgierigheid daarmee gaan experimenteren. En bloggen bleek verslavend leuk. Maar pas als je die verslaving een beetje in goede banen weet te leiden, levert ze ook nog eens iets op: nieuwe online-vrienden, soms een heus kookboek, genoeg inspiratie om wel 5x per dag de keuken in te duiken en het belangrijkste: het besef dat je materiaal gewoon op tafel ligt .’
Sterker nog, omdat het culibloggen haar zo goed bevalt, is ze afgelopen december bovendien begonnen met nieuwtjesblog koken.blog.nl. Inderdaad, maar één lettertje verschil met dit Koken.blogo.nl.
Favoriete foodblogs
Een RSS-reader helpt bij het surfen, mits hij het doet natuurlijk (en zoniet, dan is het eerlijkgezegd ook wel lekker rustig, aldus Edith…). Edith: ‘Met stip op 1 staat Eetschrijven van Gerrit Jan Groothedde. Zijn site ontdekte ik in mijn en zijn begindagen (want zijn actieve periode begon toen ik ook net op eediete begon te bloggen) en was gelijk al mijn favoriet. En nog altijd gaat er (bijna) geen werkdag voorbij of ik kijk even wat hij geschreven heeft. Dus voor wie hem nog niet kent: neem er eens een kijkje!