• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

26 april 2007

The Truth about Food

In de boekhandel struikel je over de stapels en ze gaan als warme broodjes. En dat terwijl The truth about food een boek is naar aanleiding van een Engels televisieprogramma dat hier nog niet eens op de buis is geweest. Kennelijk is er een gevoelige snaar geraakt. Zou het zijn omdat de gemiddelde consument het spoor inmiddels bijster is? Ooit vaststaande gegevens blijken plots volledig omgedraaid. Spinazie en vis mag nu ineens weer niet, terwijl een ei per dag – jarenlang verguisd – nu toch geen kwaad blijkt te kunnen. En moet je nu wel of niet 2 liter water per dag wegwerken? Televisiemaakster Jill Fullerton-Smith deed twee jaar lang onderzoek  naar feiten en fabels rondom eten.

Prangende kwesties
Het boek is slim ingedeeld in zes hoofdstukken (naar analogie van de 6 afleveringen) rondom prangende kwesties als hoe blijf je gezond, slank, sexy, jong en aantrekkelijk. Waar Harold McGee de wetenschappelijke benadering kiest, is dit boek vooral bedoeld als makkelijk leesvoer. In jip- en janneketaal word je aan de hand meegenomen langs diverse, vaak vermakelijke, experimenten en veel losse kaders met extra info en uitleg. Na elk hoofdstuk worden de feiten nog eens overzichtelijk voor je samengevat zodat ook de zappende lezer bediend wordt.

Kinderen aan de broccoli
Ook wanhopige ouders vinden baat bij het hoofdstuk over eten & kinderen, zoals bekend niet altijd een rozengeurige combinatie. Hoe krijg je kids aan de broccoli en maak je ze helemaal gek van verlangen naar … rozijntjes. Hier vind je het. Alleen dat wondermiddel tegen een kater, dat hebben Jill & co niet kunnen vinden.

Tryptofaan
Overigens blijft het voor de leek af en toe lastig om door de technische termen heen te ploegen. Hoe toegankelijk alles ook is opgeschreven, het gaat je na verloop wel duizelen van alle microglia, flavonoïden, allicine, bifidobacterium, carnosine en phenylethylamine. Wat was nou ook alweer glycoceen? En tryptofaan? Niet echt mijn kopje thee. Over kopjes thee gesproken, de Engelse herkomst van het boek blijkt uit de dieettips: witte bonen in tomatensaus op toast als diner en roerei met spek als ontbijt. Mager spek, dat wel.

Handvol proefkonijnen
Overigens valt aan het wetenschappelijk verantwoorde karakter wel wat af te dingen. De experimenten zijn vaak met hele kleine aantallen van slechts een handvol proefkonijnen. En opmerkingen als ‘Na het weglaten van twee vreemde resultaten bleek het echter om een verbetering van 9% te gaan’ klinken ook niet overtuigend. Of een experiment wat helaas het tegendeel bewijst van de aannames: ‘Hoewel ons experiment een ander resultaat laat zien, tonen de meeste onderzoeken aan dat cafeïne het prestatievermogen kan vergroten’. Dus of dit nu echt de ultieme waarheid over eten is…?

Conclusies:
Eet vooral blauwe bessen, knoflook, tomaten, broccoli en drink rode wijn. Waarom? Dat moet je zelf maar lezen.

Naschrift: inmiddels is het programma begin 2008 op de Belgische televisie uitgezonden. Lees hier.

Jane Fullerton-Smith, The truth about food, eerlijk over eten, A.W. Bruna uitgevers, € 24,95

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Feestelijke taarten

Jamie’s School Dinners

Pellegrino Artusi: het leukste kookboek

Vorig bericht: « Cursus culinair Lyonnees
Volgend bericht: Salade met asperges, pesto en oude brokkelkaas »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN