Voor degenen die op weg naar de Franse zuidkust willen stoppen in Lyon (doen ! leuke stad ! lekker eten !) hierbij een kleine cursus culinair Lyonnees.
* Saucisson chaud: een vuistdikke roze worst, gekookt in bouillon en in dikke plakken gesneden geserveerd met gekookte aardappels. Wordt gegeten als voorafje, maar vult stevig. Let op: in Lyon nooit en te nimmer geserveerd met mosterd. ‘Dat doen ze in Parijs, maar hier niet!’
* Quenelles: een soort zachte, ongepaneerde kroketten op basis van bloem, eieren, melk en fijngemalen vis of vlees. Worden loeiendheet geserveerd in een ovenschaaltje met romige saus.
* Grattons: knapperige kaantjes als aperitiefhapje.
* Le tablier du sapeur: het schort van de brandweerman. Klinkt pittoresk, ziet eruit als een wiener schnitzel met mooi goudbruin krokant korstje maar bevat een vet stuk runderpens. Eet je voor het contrast met een scheutje sherryazijn en lekkere mayonaise met kappetjes en groene kruiden. Tja, je moet ervan houden…
* La cervelle du canut: ‘de hersenen van de zijdewever’ klinkt enger dan het is maar is daarentegen juist weer heel onschuldig. Roomkaas gemengd met crème fraîche en veel knoflook en groene kruiden. Met een stukje stokbrood eronder goed te doen, zij het niet echt bijzonder. Neem dan liever zo’n heerlijke Saint Marcellin, een romig zacht-pittig kaasje, meestal per helft geserveerd. Waarna wij steevast de andere helft er vervolgens ook bijbestelden, zo lekker.
* Andouillette: een worst gevuld met varkensingewanden. Vroeger gemaakt van kalfsvlees, maar sinds de gekke-koeienziekte mag dat niet meer, daarom nu van varkensvlees. Een zeer uitgesproken smaak waar je van moet houden. Gewoonlijk geserveerd in een lekkere mosterdsaus met veel room en wijn.
* Tarte aux pralines: een knapperig taartje met knalrode crème gemaakt van gesuikerde amandelen.
* Boire un pot: in Lyon bestel je wijn in een pot (spreek uit: ‘po’). Een zware glazen fles met dikke bodem waardoor er altijd minder huiswijn in blijkt te zitten (0,46 liter) dan je denkt, zodat er niets anders opzit dan maar weer een nieuwe te bestellen. De meeste bouchons hebben verschillende huiswijnen. Ze houden ze zelf uit elkaar door elastiekjes om de hals van de fles te doen.