• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 artikelen

25 april 2007

Cursus culinair Lyonnees

Voor degenen die op weg naar de Franse zuidkust willen stoppen in Lyon (doen ! leuke stad ! lekker eten !) hierbij een kleine cursus culinair Lyonnees.

* Saucisson chaud: een vuistdikke roze worst, gekookt in bouillon en in dikke plakken gesneden geserveerd met gekookte aardappels. Wordt gegeten als voorafje, maar vult stevig. Let op: in Lyon nooit en te nimmer geserveerd met mosterd. ‘Dat doen ze in Parijs, maar hier niet!’
* Quenelles: een soort zachte, ongepaneerde kroketten op basis van bloem, eieren, melk en fijngemalen vis of vlees. Worden loeiendheet geserveerd in een ovenschaaltje met romige saus.
* Grattons: knapperige kaantjes als aperitiefhapje.
* Le tablier du sapeur: het schort van de brandweerman. Klinkt pittoresk, ziet eruit als een wiener schnitzel met mooi goudbruin krokant korstje maar bevat een vet stuk runderpens. Eet je voor het contrast met een scheutje sherryazijn en lekkere mayonaise met kappetjes en groene kruiden. Tja, je moet ervan houden…
* La cervelle du canut: ‘de hersenen van de zijdewever’ klinkt enger dan het is maar is daarentegen juist weer heel onschuldig. Roomkaas gemengd met crème fraîche en veel knoflook en groene kruiden. Met een stukje stokbrood eronder goed te doen, zij het niet echt bijzonder. Neem dan liever zo’n heerlijke Saint Marcellin, een romig zacht-pittig kaasje, meestal per helft geserveerd. Waarna wij steevast de andere helft er vervolgens ook bijbestelden, zo lekker.
* Andouillette: een worst gevuld met varkensingewanden. Vroeger gemaakt van kalfsvlees, maar sinds de gekke-koeienziekte mag dat niet meer, daarom nu van varkensvlees. Een zeer uitgesproken smaak waar je van moet houden. Gewoonlijk geserveerd in een lekkere mosterdsaus met veel room en wijn.
* Tarte aux pralines: een knapperig taartje met knalrode crème gemaakt van gesuikerde amandelen.
* Boire un pot: in Lyon bestel je wijn in een pot (spreek uit: ‘po’). Een zware glazen fles met dikke bodem waardoor er altijd minder huiswijn in blijkt te zitten (0,46 liter) dan je denkt, zodat er niets anders opzit dan maar weer een nieuwe te bestellen. De meeste bouchons hebben verschillende huiswijnen. Ze houden ze zelf uit elkaar door elastiekjes om de hals van de fles te doen.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Aardbeienoffensief succesvol

Een lam uitbenen

Kant en klaar maaltijden

Vorig bericht: « Bouchon in Lyon
Volgend bericht: The Truth about Food »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Vega zónder pakjes & zakjes € 26,99
  • Cover De makkelijke keuken De makkelijke keuken € 24,99 € 15,00
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Slim zónder pakjes & zakjes € 24,99
  • ovenhandboek Het grote ovenhandboek € 24,99

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN