Mijn favoriete Keurslager-om-de-hoek heeft behalve onvolprezen venkelworstjes, verstand van vlees en een niet stuk te krijgen humeur nu ook een kookboek in de aanbieding. Zus & Zo heet het, met recepten van chefkok Jeremy Vermolen (restaurant Den Dieje in Roosendaal) en zijn zus televisiepresentatrice Ellemieke Vermolen. Het is een wat buitenmaats uitgevallen boek dat nauwelijks op het aanrecht past met 22 culinair verantwoorde recepten van broer, plus 22 huis-tuin-en-keukenvarianten van zus. Dan moet u denken aan urenlang zelfgetrokken bouillon van broer, terwijl zus een blokje uit de kast trekt. ‘Koken op je eigen niveau’ is dan ook de ondertitel. Wat een leuk idee voor een boek! In de praktijk is het onderscheid overigens zo dramatisch niet, alle gerechten zien er fraai uit, zodat ik althans in eerste oogopslag niet kon zien wat vast wel van broer, danwel vast wel van zus zou wezen. Al had Ellemieke beter niet kunnen bekennen dat ze, o gruwel!, wel eens geraspte Parmezaanse kaas in een zakje koopt.
Vlees of vis
De helft van het boek bevat vleesgerechten, de andere helft is met vis. Aan toetjes doen ze niet. Aan voorgerechten trouwens ook niet. Ik vind het zelf jammer, omdat je daarmee toch een onvolledig kookboek hebt. Of ben ik gewoon een toetjesfan? Ik vind het zoals gezegd een erg origineel concept, ik heb het boek al twee weken in huis, al regelmatig doorgebladerd en toch nog geen enkel gerecht gemaakt. Hoe zou dat komen?
Help! Een knoflookteen!
Het kan aan mij liggen, maar ik merk dat ik een beetje aanhik tegen het formaat. Door de megakloeke omvang vallen ook de foto’s angstwekkend fors uit, en moet je het boek letterlijk een eindje van je af houden om te zien wat er nu eigenlijk op het bord ligt. Larger-than-life biefstukken, reusachtige kerstomaatjes, doperwtjes als voetballen, zelfs een onschuldig knoflookteentje wordt afschrikwekkend. En omdat ook de letters vanuit de andere kant van de keuken te lezen zijn, lijkt het wel een boek voor slechtzienden.
Guitige commercial
De Keurslagers van Nederland hebben op dit moment een zegelspaaractie zodat je het boek met korting kunt kopen. Zelfs op televisie wordt er reclame voor gemaakt, in een zeldzaam oubollige commercial van een guitige K3-lookalike die haar baas, een uiteraard van enig stereotiep embonpoint voorziene slager, speels in de wang knijpt. Maar de Keurslagersorganisatie heeft er dan ook heel veel exemplaren van ingeslagen, zelfs zoveel dat de uitgever liever geen aantallen wil noemen.
Verloofde van Sergio
Vanaf vandaag ligt het boek echter ook in de ‘gewone’ boekwinkel, maar dan met een iets dikkere kaft én een voorwoord van driesterrenkok Sergio Herman, die de verloofde schijnt te zijn van Ellemieke Vermolen. Dat wist mijn slager wel, maar ik natuurlijk weer niet, ik zit duidelijk te weinig bij de kapper of de tandarts om de romances via de bladen allemaal bij te kunnen houden. Ellemieke gaat er zelf kennelijk vanuit dat het voor de lezer gesneden koek is, want tussen neus en lippen door rept ze inderdaad ergens van ene Sergio die lekker kan koken en drie sterren heeft.
Ellemieke vegetarisch?
Volgens dezelfde slager is Ellemieke Vermolen vegetarisch. Toch maar even bellen met de auteur van het boek, want die is er ook nog, Joost van Sluijters. ‘Ze eet inderdaad niet vaak vlees, maar ze heeft de recepten echt samen met haar broer bedacht, ik zat er namelijk hoogstpersoonlijk naast toen ze er samen mee bezig waren.’ Meteen ook maar even gevraagd naar de reden voor dat rare boekformaat. Sluijters: ‘Voor op het aanrecht is het misschien niet altijd handig, maar we hebben ook gemerkt dat steeds meer mensen het leuk vinden om een kookboek door te bladeren op de bank, vandaar dit magazine-formaat.’
Zus & Zo, Koken op je eigen niveau, Jeremy en Ellemieke Vermolen, 21,95 euro
Nieuw: Zus & Zo op televisie in het kook(?)programma De Verrassingschef.